Országszerte március 25-től április 22-ig tartott a teljes élelmiszerlánc átfogó ellenőrzése - írja a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hagyományos tavaszi vizsgálatot a Nébih koordinálásával a hatóság és a megyei kormányhivatalok szakemberei végezték el. A kiterjedt ellenőrzés-sorozat kiemelten a szezonálisan népszerű termékekre, valamint az azokat előállító és forgalmazó helyekre irányult.
A hatósági szakemberek összesen 3484 létesítményt vontak ellenőrzés alá, melynek során majdnem azonos számban tártak fel kisebb, illetve nagyobb mulasztásokat, 16 esetben a pedig a tevékenység korlátozására is szükség volt. Súlyos szabálytalanságra 127 esetben derült fény, a velük összefüggésben kiszabott bírság 8 857 952 forint. Kisebb, csak figyelmeztetésre okot adó kihágás 126 esetben fordult elő. A tavalyi év azonos időszakával összevetve a figyelmeztetéssel zárult ellenőrzések aránya nőtt, bírság kiszabására az előző évihez hasonló gyakorisággal került sor.
A felkeresett helyszíneken az előző évhez képest valamivel több higiéniai hiányosság (3,1 százalék) adódott, de nagyobb arányban fordult elő probléma a termékek minőségével és összetételével (3,6 százalék) kapcsolatban. Romlott a vizsgált élelmiszerek nyomon követhetősége is (3 százalék), amire különösen a piaci, vásári értékesítés kapcsán volt példa. A tavalyihoz hasonlóan alakult a forgalomból kivont élelmiszertételek aránya: a megvizsgált 18.261 tételből 306 esetében (1,7 százalék) volt szükség erre az intézkedésre, az érintett termékek értéke meghaladja a 2,2 millió forintot.
Az élelmiszerlánc egy évtizede tartó, tudatos ellenőrzésének tavaszi fordulója 2019-ben néhány pozitív tapasztalatot is hozott: mérséklődött például a lejárt termékek aránya (0,7 százalék), továbbá 2017 óta harmadára (0,6% százalékra) csökkent az olyan pácolt, füstölt húskészítmények (köztük a sonka) előfordulása, melyet ki kellett vonni a forgalomból - emelte ki Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár a záró eredmények értékelésekor.