Akár hiszi, akár nem, a világon a legnagyobb mennyiségben termelt bogyós gyümölcs a szamóca. Termése az elmúlt tíz évben világszinten 57 százalékkal nőtt, és elérte a 9,2 millió tonnát. Európában található a világ legnagyobb termelője, Spanyolország, csak aszamócaexportja122,3 tonnát tesz ki. Ez kétszer akkora mennyiség, mint amennyit a második helyezett Franciaország egyáltalán megtermel(szűk 60 ezer tonna). Ehhez képest Magyarországon az elmúlt években 700-800 hektárról 5-6 ezer tonna szamócát takarítottak be.
A májusi hűvös, esős idő lassította a gyümölcsök érését, illetve megjelentek a gombás betegségek is, ami terméskiesést okoz. Az országban megtermelt szamóca 90 százalékát belföldön fogyasztjuk el. Magyarország szamóca-külkereskedelmi egyenlege erősen negatív. Az import a magyar termés körülbelül felét teszi ki. A behozatal 5 százalékkal 3084 tonnára csökkent 2018-ban az előző évihez képest, a szamóca 47 százaléka Spanyolországból érkezett.
Az Európai Bizottság adatai szerint a közösségben a szamóca átlagos nettó termelői ára (2,03 euró/kilogramm) áprilisban 21 százalékkal alacsonyabb volt, mint az előző év azonos időszakában (2,58 euró/kilogramm), Franciaországban volt a legmagasabb (5,70 euró/kilogramm), míg Spanyolországban a legalacsonyabb (89 eurócent/kilogramm) szinten. A budapesti fogyasztói piacokon a 14. héten átlagosan 5600 forint/kilogramm áron jelent meg a magyarországi szamóca, amelynek a kínálat bővülésével a 22. hétre 900-980 forint/kilogrammra esett az ára.
Nemcsak Magyarország szorul rá a behozatalra, az egész unió szamócahiányos területnek számít: évente átlagosan 35 ezer tonna szamócát importál elsősorban Marokkóból. Az idei év első negyedévében a harmadik országokból 41 százalékkal 22,4 ezer tonnára nőtt a behozatal, csak Marokkóból 54 százalékkal több, 16,8 ezer tonna gyümölcs érkezett.