A hazai tógazdaságokban a haltermelés mennyisége 22,5 ezer tonna volt 2018-ban. Az étkezési halak előállításában a pontytermelés a domináns, a halelőállítás csaknem 80 százalékát ez a faj adja. Magyarországon az egy főre jutó éves átlagos halfogyasztás mértéke 5-7 kg között mozgott az elmúlt néhány évben, ami jelentősen elmarad az EU átlagától (23-25 kg/fő/év) és a világátlagtól (20 kg/fő/év) is.
A külkereskedelmi forgalom passzívuma 27,6 milliárd forint volt, 4,4 milliárd forinttal több, mint 2017-ben.


A magyarországi halhúsfogyasztás erősen idényjellegű, leginkább a húsvéti és karácsonyi időszakban vásárolunk halat. A feldolgozott, illetve konyhakész halászati termékek iránt viszont egyre inkább nő a kereslet. Az ágazat képviselői és az agrártárca folyamatosan törekszenek a halfogyasztás és a fogyasztói bizalom növelésére. Ezt a célt szolgálja a fogyasztási célú hal áfa-tartalmának 2018. január 1-jétől 27 százalékról 5 százalékra való mérséklése is.
Hazánkban intenzív rendszert 2018-ban 20 vállalkozás 21 telephelyen üzemeltetett különféle halfajok tartására. A zárt rendszerekben termelt hal mennyisége 2018-ban 4246 tonna volt, amely az előző évhez mérten mindössze 1,1 százalékos bővülést jelent. Az intenzív termelés 93,9 százalékát 2018-ban is az afrikai harcsa előállítása adta.
A részletes AKI- jelentést itt olvashatja el.
