Korábban arról szóltak a hírek, hogy idén 70-80 százalékkal is drágulhat a magyar paradicsom és paprika, az első félévet nézve azonban ez közel sincs így - mondta az InfoRádiónak Ledó Ferenc a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. Az első félévben a paradicsom a tavalyi árszint körül mozgott, majd az utolsó 3-4 hétben drasztikus áremelkedés történt az étkezési paradicsom piacán. Ezzel szemben a paprikánál mindössze 20-25 százalék körüli emelkedés tapasztalható eddig - tette hozzá.
Eltűnt azonban a szabadföldi paprika és paradicsom a boltokból, elsősorban ugyanis a zárt térben, üvegházban termesztett zöldségeket lehet megvásárolni az áruházláncokban - tájékoztatott Ledó Ferenc. Az étkezési paradicsom 90-95 százaléka üvegházból származik, annak ellenére, hogy a házi kertekben és a piacokon még jelen van a szabadföldi, de például az áruházláncokba már senki nem szállít be szabadföldit. A paprika 80-85 százaléka érkezik üvegházból, aminek az az oka, hogy idén jelentősen kisebb területen folyt a termesztés, mert nincs, aki leszedje a zöldséget, ugyanakkor az elmúlt hónapok időjárása sem kedvezett a növénynek - emelte ki a szakember.