Merre indulnak el a gabonaárak? - Így látja az elemző

agrarszektor.hu
Az USA-n kívüli világ a vártnál jobb terméseredményeket mutat az északi féltekén. Közvetlen térségünkben a tavalyinál szebb számokkal rukkoltak elő az oroszok, az ukránok és a románok is. Az Amerikából érkező rossz hírek legfeljebb az árak esését gátolhatják meg, érdemi drágulást nem valószínű, hogy okozni tudnak.

Egyelőre az összes információ azt sugallja, hogy nem rosszak az idei terméseredmények. Az orosz búza mennyisége a hivatalos adatok alapján 76,6 millió tonna lett. (Csak a fejlődési potenciál érzékeltetésére: ez a termés 2,8 t/ha átlagot jelent.) Ha számolunk is némi tisztítási, raktározási veszteséggel, ez akkor is jó eséllyel több búzát jelent, mint az eddig várt 72 millió tonna. A betakarítással 96,4%-ban végeztek, nem várható, hogy a maradék rontson az eredményen, sőt.

A napraforgó esetében még a betakarítás félénél járnak az oroszok. Az eddigi átlaghozamok 2,05 tonnát eredményeztek, tavaly ez 1,72 t/ha volt, így itt is jobb lesz az eredmény, mint amit eddig vártak. Emellett az árpa is jobban teljesített, így már csak a kukorica van hátra, de ez Oroszországban nem túl jelentős kultúra.

Nem úgy Ukrajnában, legfőbb riválisunknál, ahol a kukorica betakarítása jó ütemben halad, és a következő két hét időjárása is kedvező lesz az aratáshoz. Friss adatok most nem jelentek meg a várható mennyiségről, de az eladási aktivitás nőtt, és a távolabbi határidőkre is alig haladják meg a jegyzések a 170 dollárt tonnánként, hajóra rakva. A jelenlegi, azonnali árakhoz képest ez ugyan jobb 6-8 dollárral, de ha összevetjük a román kukorica árával, nem túl biztatóak a kilátások. Ez ugyanis már 148-149 eurós áron forog, ami azt jelenti, hogy a magyar kukorica ebbe az irányba csak úgy tud eljutni, ha az itthoni árak nem magasabbak 120-125 euórónál, vagyis

a kukorica reális értéke 40 ezer forint körül mozog tonnánként, és még csak nem is telephelyen, hanem uszályba vagy vagonba rakva.

Az unión belül is jobb terméseredményekről tudunk, mint néhány napja. A legutóbbi hírek a francia búzatermés számait magasabbnak mutatják, most 39,7 millió tonnát jeleznek. Ez azt eredményezi, hogy az EU-n kívüli országokba irányuló francia kivitel idén 11,7 millió tonna lehet, 2 millió tonnával több, mint tavaly volt. A francia kukoricatermés még kérdéses. Havi jelentésében a francia minisztérium 300 ezer tonnával 12,5 millió tonnára csökkentette a várt mennyiséget. Még ez is 2 millió tonnás növekedést jelentene a tavalyi évhez képest, az exportra rendelkezésre álló árualap így itt is nőne.

A következő fél év kilátásai pillanatnyilag inkább a kínálati oldal tartós túlsúlyát vetítik előre, és változatlanul csak a déli félteke hozhat meglepetést. Az USA-ban várható kisebb szójabab- és kukoricatermés csak az árak csökkenését akadályozhatja meg, jelentős drágulást nem okozhat.

Bidló Gábor

Budagabona/PrudensCeres

NEKED AJÁNLJUK
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!
EZT OLVASTAD MÁR?
AgroNapló  |  2024. május 9. 16:02