A Jingqishen Organic Agriculture Co. Jilin tartománybéli sertéstelepén egy speciális, fejmagasság felett rögzített 3D-s kamera fogja egyetlen gyors felméréssel megállapítani, hány sertés tartózkodik a karámban. Az új, sertésekre szabott "arcfelismerő" technológiának köszönhetően az etetésért felelős robot képest lesz minden egyes sertést precízen azonosítani, amellyel megvalósíthatóvá válnak az egyes egyedekre szabott etetési tervek.
Sun Yanchun, a cég vezérigazgatója elmondta, hogy a vállalatuk együttműködött a JD Digits csapatával, hogy a sertéstelepüket egy intelligens tenyésztő rendszerré alakítsák, amely úgy működik, mint egy éjjel-nappali állatorvosi ügyelet. A hangfelismerésért felelős szenzorok rögzítik és elemzik a malacok minden röffenését, amely az egyéb begyűjtött adatokkal (mint például a testhőmérséklet vagy a táplálékfelvétel) együtt nézve előre jelezheti a disznó esetleges megbetegedését, és így a tenyésztők időben cselekedhetnek.
Sun Yanchun elmondása szerint a cég telepein több mint 200 disznóólat szereltek fel az új intelligens rendszerrel, amelyek összességében 200 ezer sertést fognak nevelni évente, de a következő három évben el szeretnék érni az egymilliós termelést is. A statisztikák azt mutatják, hogy a fejlesztésnek köszönhetően csökkentek a kiadások, és a cég évi 18 millió jüan (2,56 millió dollár vagy körülbelül 777 millió forint) extra megtakarítással számolhat.
A precíz táplálási rendszernek köszönhetően mintegy 10%-kal kevesebb tápot kellett használniuk, csökkent a munkabérköltség és a járványszerű megbetegedések által okozott károk is jelentősen mérséklődtek. Emellett javult a sertéshús minősége, ugyanis sokkal kiegyensúlyozottabbá vált a tápanyagbevitel, és kevesebb gyógyszerre volt szüksége a disznóknak életük során.
A kínai Mezőgazdasági Információs Kutatóintézet nemrég kiadott jelentése szerint a mesterséges intelligenciához és a blockchain adatkezeléshez hasonló, új technológiákban megvan a lehetőség, hogy gyökerestül átalakítsák Kína sertésiparát.
A disznók egyedi azonosíthatóságának kialakítása az első lépés a telep precíziós irányítása felé. Minden sertésnek van egy azonosítója, amelyhez hozzárendelődik az egyed fajtája, súlya, a takarmányozási és ivarzási adatai. Az ól hőmérséklete, páratartalma és világítása valós időben is módosítható lesz, és a rendszer a mért adatok alapján felállít egy növekedési görbét minden egyes malacra leképezve, amely fontos segítséget jelenthet a precíziós tartás során.
Az ólakba telepített kameráknak, szenzoroknak és az IoT készülékeknek köszönhetően az ideális állapotoktól való bármiféle eltérés azonnal észlelhető lesz, és azonnal módosítani lehet a paramétereken, hogy ne történjen baj.
Ahogy az organikus és prémium minőségű ételek iránti igény egyre erősödik, a farmerek csak jól járhatnak vele, ha a sertés útja az óltól az asztalig pontosan dokumentált és visszakövethető.
A cikk eredeti nyelven a Shanghai Daily oldalán olvasható.