A 2018-as aszály megtépte Európát - Magyarország agráriumára így hatott az időjárás

agrarszektor.hu
A tavalyi visszaesés után növekedő pályára állt az Európai Unió mezőgazdasága. Néhány tagállamban egészen lenyűgöző mértékű növekedést regisztráltak, másoknál minimális változások voltak csupán. És volt néhány meglepő, némileg aggasztó csökkenés is.

A legfrissebb mezőgazdasági kimutatások szerint az Európai Unióban 2019-ben enyhe növekedés várható munka termelékenységét kifejező éves munkaerőegységre (ÉME) jutó bruttó hozzáadott értékben. A tavalyi csökkenés után idén mintegy 2%-os növekedésre lehet számítani, így a termelékenység 2019-ben 23%-kal volt magasabb a 2010-es szintnél, tudhattuk meg az Eurostat elemzéséből.

Az éves munkaerőre vonatkoztatott termelékenység az unió agráriumában (Kép forrása: Eurostat)

A mezőgazdaság termelékenysége az ágazatban teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállalók nettó hozzáadott értékét méri, és egy inflációhoz igazított indexszel fejezik ki (ez az úgynevezett "A" mutató). Ezért az index alakulását befolyásolja a mezőgazdaságban generált reáljövedelem és a munkaerő-felhasználás változása is. (Az indexet nem szabad összekeverni a mezőgazdasági háztartások teljes jövedelmével vagy a mezőgazdaságban dolgozó személyek jövedelmével.)

A 2018-as visszaesést követően idén a legtöbb uniós tagállamban emelkedett a mezőgazdasági termelékenység. A legnagyobb mértékű növekedést Dániában (68%), Észtországban (38%), Németországban (32%), Svédországban (28%) és Litvániában (27%) mérték. Azonban visszaesés volt tapasztalható három olyan országban is, amelyek együtt az Európai Unió mezőgazdasági bevételeinek közel felét szokták megtermelni. Spanyolországban (-10%), Franciaországban (-8%) és Olaszországban (-3%) csökkent a mezőgazdaság produktivitása. (Megjegyezzük: a csökkenést mutató országokban megismétlődött a 2018-as aszály, míg a növekedést mutatókban a 2018-as aszályt egy "normál" évjárat követte, értelemszerűen fellendüléssel.) Magyarországon is csökkenő értéket mértek, ám a visszaesés minimális volt (-0,3%).

A termelékenységi mutató változása az agráriumban 2018-hoz képest (Kép forrása: Eurostat)
Címlapkép: Getty Images
CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!