Pezsgőnek jégen a helye?
Jégen igen, fagyasztóban nem. Semmi esetre sem tegyük a pezsgőt a fagyasztóba és hűtsük le hirtelen, mert sokat veszít az élvezeti értékéből ha sokkoljuk. A pezsgők zamata 6-8 °C-on érvényesül leginkább, ami tulajdonképpen, a háztartásokban megtalálható hűtőszekrények hőmérséklete. Fogyasztás előtt, célszerű legalább egy nappal behűteni a pezsgőt és lassan lehűteni.
Pezsgőnyitás szakszerűen
Döntsük a pezsgős üveget 45 fokban és kezdjük el lazítani a dugót! Ne hagyjuk, hogy elrepüljön, hiszen a bontáskor csak szisszenő hangot hallunk! Vegyük le a dugót takaró fóliát! Nem kell aggódnunk, hiszen még stabilan a palackban tartja a drótkosár. Eltávolítjuk a drótkosarat. Miközben levesszük, tegyük a hüvelykujjunkat a dugó tetejére és tartsuk stabilan a palackot! Ne rázzuk fel a palackot! Döntsük a pezsgős üveget 45 fokban és kezdjük el lazítani a dugót! Ne hagyjuk, hogy elrepüljön, hiszen a bontáskor csak szisszenő hangot hallunk!
Igyunk pezsgőt, na de miből?
Abban mindenki egyetért, hogy a régen pezsgőzéshez használt, brandyshez hasonló, széles, öblös, rövid szárú poharak tökéletesen alkalmatlanok az érdemi pezsgőkóstolásra. A legenda szerint ezeket Marie Antoinett keblei ihlették és leginkább pezsgőpiramis építéséhez használható. Az elegáns pezsgős flőtében nagyon szépek a buborékok, de mivel felül szélesedik a pezsgő illata nem koncentrálódik plusz az elmosása is kihívás. Pezsgőzéshez egy tulipán formájú pezsgőspohár a legalkalmasabb, mert az a pereménél összegyűjti az illatokat. Szakmai kóstolókon nem eretnekség a fehérboros pohár használata, de a családi körben, barátokkal elfogyasztott pezsgő mégiscsak pezsgőspohárban mutat a legjobban.
Hogyan töltsük ki a pezsgőt?
Tartsd a poharat 45 fokban és töltsd a pezsgőt lassan a pohár falára! Várd meg, amíg a pezsgő kicsit visszahabzik és töltsd a poharat 2/3-részig!
Hogyan illik pezsgővel koccintani?
Az etikett szerint illik egymás szemébe nézni koccintás közben. Ha nagyobb asztaltársaságban vagyunk, nem szükséges mindenkinek mindenkivel koccintani, elég, ha megemeljük egymás felé a poharainkat, a szemkontaktus azonban ebben az esetben is elengedhetetlen. A poharakat óvatosan üssük össze, inkább a pohár közepe tájékán és ne a szélén. Kevésbé ismeretes illemszabály, hogy koccintáskor a hölgyek pohara mindig magasabban koccan mint az uraké.
Hogyan kóstoljunk pezsgőt?
Egy szép, üde pezsgő kóstolásakor külön értékelendő a perlage, azaz gyöngyözés. Minél apróbbak és sűrűbbek a pohár aljáról felfelé induló gyöngysorok, annál elegánsabb, értékesebb az italunk. A gyöngyözésnek amúgy a szájban is van szerepe, ugyanis az sem mindegy, hogy kóstoláskor agresszív módon felhabzik-e az ital, avagy visszafogott bizsergést érzünk a szánkban. Minél apróbbak és sűrűbbek a pohár aljáról felfelé induló gyöngysorok, annál elegánsabb, kifinomultabb az italunk. Míg a bor esetében javallott, addig pezsgőt a pohárban kifejezetten tilos megpörgetni a pohárban kóstoláskor, hiszen elszállnak belőle a finom aromák és buborékok.