Itt az új csodaélelmiszer: vetélytársa akadt a szójának?

agrarszektor.hu2020. január 15. 16:30

A Cranfield Egyetem egyik végzőse létrehozott egy új proteinforrást talajbaktériumból, amelyet az elektrolízissel alkotóelemeire bontott vízből kinyert hidrogénnel táplált. Pasi Vainikka, a finn Solar Foods vezérigazgatója szerint az évtized végére az így előállított proteinliszt egy árban lehet majd a szójával.

A Solein névre keresztelt proteinliszt íztelen, ezért kiválóan alkalmas lehet kenyérfélék, tészták, jégkrémek vagy akár szószok készítésére is, írta meg a Farming Life. Emellett állati takarmánynak is alkalmas lehet, amivel kiválthatjuk az esőerdők talaján termesztett, importszóját is. Leon Terry professzor, a Cranfield Egyetem környezetvédelmi és agrár-élelmiszeripari egységének vezetője szerint egyre nagyobb az érdeklődés a szintetikus élelmiszerek iránt, de a fogyasztók általi elfogadásuk kapcsán vannak még kérdések.

Az egyik ilyen az, hogy készült-e hiteles életciklus-elemzés a termékről, azaz megvizsgálta-e valaki, hogy a termék teljes életútja során milyen potenciális hatásokat gyakorolt a környezetére? Illetve kérdéses még, hogy van-e tényleges igény erre a termékre? A professzor azt is megjegyezte, hogy nem először fordult már elő, hogy az új technológia által kínált újszerű élelmiszerek elfogadása nem volt éppen zökkenőmentes, elég csak a genetikailag módosított növényekre gondolni. Leon Terry professzor szerint a szintetikus proteinnek inkább az állati takarmányok alternatívájaként lehet jövője.

Kép forrása: Getty Images

Dr. Adrian Williams, a School of Water, Energy and Environment docense elmondta, hogy az új technológia ígéretes, de a teljes potenciál felderítéséhez több értékelésre lenne szükség. Szerinte az új technológia már csak azért is nagyon érdekes, mert szembemegy a megszokott gombaalapú proteinekkel, amelyek a levegőben található szén-dioxid helyett növényi táptalajból szerzik be a szükséges tápanyagokat. A docens szerint az új protein előállításának legfőbb korlátja a hidrogén előállításához szükséges megújuló forrásokból származó elektromosság lesz. Ehhez ugyanis még mindig szükség van ásványokra és megfelelő infrastruktúrára. Ezt az új proteint, jelezte Dr. Adrian Williams, életciklus-elemzésnek kellene alávetni, hogy kiderüljön, különböző körülmények között összességében milyen előnyökkel járhat a fehérje használata.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
szója, tápanyag, víz, innováció, talajbaktérium, protein,