A Wageningeni Egyetem (Wageningen University & Research, WUR) kutatói már megépítették a kibocsátásmentes üvegház demóváltozatát, amelyben zöldségeket, gyümölcsöket és virágokat termesztenek annak érdekében, hogy olyan módszereket találjanak, amellyel csökkenthetik a szén-dioxid-kibocsátást, a növényvédőszerek és mesterséges talajjavítók felhasználását pedig nullára csökkenthetik, írta meg a Future Farming.
A terv az, hogy az esetlegesen felmerülő betegségeket biológiai módszerekkel védenék ki, az energiahatékony üvegház pedig annyi vizet és tápanyagot használna fel újra működése során, amennyit csak lehetséges. Ez környezetbarátabbá tenné a termelést, ami a terméshozamokat is javítaná. A Bleiswijkben található, KA230 névre elnevezett demó-üvegházban, a kutatók jelenleg epret, flamingóvirágot, gerberát és fréziát termesztenek, ez utóbbi különösen népszerű, mivel jól néz ki a menyasszonyi csokrokban.
Frank Kempkes, a projekt egyik résztvevője, aki az üvegházak klimatikus és energiaviszonyaiért felelős, elmondta, hogy 2-3 hetente kertészeti szakértők jönnek, hogy megvizsgálják és elemezzék a projekt állását. A demó-üvegházban ugyanis olyan módszerekkel is kísérletezhetnek a kutatók, amelyek a tényleges gyakorlatban lehetetlenek lennének. Annak megértésével, hogy mi kell a kibocsátásmentes növénytermesztéshez, a teljes kertészeti ágazat fejlődéséhez hozzájárulhatunk, mondta Frank Kempkes.
A Wageningeni Egyetem szerint a holland kertészeknek nagy szükségük van erre a segítségre, ugyanis az ágazat azt vállalta, hogy 2040-re teljesen szén-dioxid-semleges lesz. A szektor teljes szén-dioxid-kibocsátása 5,7 megatonna volt 2017-ben, ezt 2030-ra 2,2-re szeretnék csökkenteni.