agrarszektor.hu • 2020. február 2. 10:00
2018-ban az Európai Unió teljes tejfeldolgozásának kétharmadát két termék uralta: a sajt és a vaj. A többi tejtermék, ideértve a fogyasztási tejet is, együttesen osztozott a maradék 33%-on. A tejfeldolgozó országok listájának élén eléggé nem meglepő módon Németország található.
2018-ban mintegy 156,8 millió tonnányi tej került feldolgozásra az Európai Unióban. A tejfeldolgozó üzemek 10,3 millió tonna sajtot állítottak elő, valamint 2,4 millió tonnányi vajat és egyéb zsíros tejterméket. A sajt- és vajgyártás kettőse adta az összes megtermelt tejtermékek kétharmadát (67%), tudhattuk meg az Eurostat kimutatásából.
Az unió mindezek mellett 30,1 millió tonnányi fogyasztási tejet állított elő, ebből közel 17 tonnányi volt a teljes tej, 13 tonnányi pedig a zsírcsökkentett tej. A 2018-as év során mindezek mellett 3 millió tonnányi porított tejterméket állítottak elő az Európai Unióban. A feldolgozott tejtermékek százalékos megoszlása a következőképpen alakult:
- sajt 37,7%
- vaj 29,4%
- krémek 11,9%
- fogyaztási tej 11,0%
- savanyított tej 4,3%
- porított tejtermékek 2,9%
- egyéb tejtermékek 2,7%
Az uniós tagállamok közül Németország állította elő a legtöbb sajtot, összesen 2,2 millió tonnát, vagyis a teljes sajttermelés 22%-át ez az ország hozta. A második helyet Franciaország szerezte meg 1,9 millió tonnával, ami 19%-a az unió tárgyévi teljes sajttermelésének, a harmadik hely pedig Olaszországé, amely 1,3 millió tonnával, azaz 13%-kal zárta 2018-at. Tejtermelés szempontjából fontos még megemlíteni az Egyesült Királyságot, amely 6,8 millió tonna fogyasztási tejet állított elő az év során, így a termelés valamivel több mint egyötödét, 23%-át tudhatta magáénak.