A szlovák élelmiszer-felügyelet ellenőrei tavaly, a karácsonyt megelőző időszakban végeztek célzott ellenőrzést, amelynek során a szlovákiai boltok polcairól értékesített külföldi borokra fókuszáltak. A külföldön előállított és palackozott borokból mintát vettek, ezeket laboratóriumi környezetben vizsgálták. Összesen 17 ellenőrzést hajtottak végre, amelynek során 73 mintát vettek az üzletláncokban forgalomba került borokból. A 73 mintavételből 31 bukott meg a vizsgálatok során - áll az infostart.hu oldalán.
"Huszonöt esetben találtak súlyos hibát, a maradéknál pedig adminisztratív jellegű és egyéb, előírásba ütköző dolgokat észleltek. Főleg az olasz, illetve a magyar borok emelkednek ki. Színhibákat, illathibákat és egyéb ízhibákat vettek észre. Például dugóíz vagy egéríz jelentkezett ezeknél a boroknál, melyek nem voltak megfelelően lekezelve" - számolt be a vizsgálat eredményeiről Matusek István, borász.
Az ellenőrzés során kimutatott hiányosságokat a fogyasztók is érzékelik. Matusek István sajnálatosnak tartja, hogy az üzletek polcain ilyen borok találhatók. Ugyanakkor hozzáfűzte, hogy nem lehet általánosítani, mert kiváló magyar borok is kaphatók Szlovákiában, a rostán pedig általában az alacsony kategóriás borok akadtak fenn.
"Itt is érvényes az a régóta ismert közmondás, hogy olcsó húsnak híg a leve. Magyarországnak történelmi hagyománya a borászat, nagyon kiváló magyar borok is vannak, ezért nem lehet általánosságban azt mondani, hogy a magyar borok rossz minőségűek. Azok az üzletláncok, ahol az ellenőrzés folyt, meg fogják tenni az ellenlépéseket. Pozitív, hogy általában ilyenkor mindig a szlovák borászatokkal újítják meg a szerződéseiket, mert nagyobb biztonságban érzik magukat, ha szlovák termelőktől vásárolják a bort" - fűzte hozzá a szlovákiai magyar borász, aki azt is elmondta, hogy Olaszországban és Magyarországon sem ritka, hogy egy-egy hektáron 20-30 tonna hozamot termelnek, míg Szlovákiában ez 5,4 tonna körül mozog.
A szlovákiai Állami Állat-egészségügyi és Élelmiszer-biztonsági Felügyelet tavaly nemcsak télen, hanem áprilisban is végzett egy hasonló vizsgálatot. A két tavalyi elemzést összevetve elmondható, hogy nagyon kis mértékben ugyan, de a minőségellenőrzések eredménye javuló tendenciát mutat. Az ellenőrzésen a legjobb eredményt a moldovai, a francia, a chilei, valamint az egyesült államokbeli borok érték el.