Hivatalos kormányzati adatok mutatják, hogy Kínában a sertéshús ára januárban az egy évvel korábbihoz képest 116%-kal emelkedett, ez a növekedés decemberben még "csak" 97%-os volt, olvasható a CNBC oldalán. A kínai nemzeti statisztikai hivatal adatai szerint ennek hatására az ország élelmiszerárai 20,6%-kal nőttek januártól januárig, az általános fogyasztói árak inflációja pedig 5,4%-os volt. A Reuters által korábban megkérdezett elemzők ugyanerre az időszakra még csak 4,9%-os fogyasztóiár-inflációt prognosztizáltak.
A hivatal jelentése szerint a fogyasztói árak a tavalyi év utolsó hónapjában tapasztalható megugrása elsősorban a kínai újév miatt rendszerint megugró keresletnek, valamint az új koronavírus kitörésének volt köszönhető. A kínai sertésárak már az afrikai sertéspestis az országban való megjelenése után elkezdtek emelkedni. A fertőzés miatt ugyanis az ország sertésállományának tekintélyes hányadát el kellett pusztítani. A sertéshús iránti kereslet, mivel ez a kínai étrend egyik alapeleme, minden évben meg szokott ugrani a holdújév előtt.
A most kitört koronavírus-járvány, amely a feltételezések szerint a kínai Wuhan városból indult, okozhatott némi zavart az élelmiszer-ellátásban, mondta Julian Evans-Pritchard, Kína-szakértő közgazdász, a Capital Economics tanácsadója. A közgazdász hétfői cikkében arról írt, hogy az ellátás zavarai és a koronavírus miatti élelmiszerfelhalmozás mind-mind hozzájárultak ahhoz, hogy az árak egy héttel az újévi ünnepségek után is magasan maradjanak, amikor azok általában már vissza szoktak állni a megszokott szintre.
Hannah Anderson, a J.P. Morgan Asset Management piaci stratégája hétfőn azt nyilatkozta a CNBC-nek, hogy a következő hónapokban meglehetősen "hepehupás" lesz a fogyasztói-árindex alakulása. A stratéga elmondta, hogy a kínai infláció pályagörbéje annak függvényében fog változni, hogy a gazdaság milyen gyorsan tér magához a koronavírus kitörése okozta sokkból.