agrarszektor.hu • 2020. február 22. 11:30
Hihetetlen, de mostanra már Guineában, Új-Zélandon, vagy akár Jordániában is találkozhat magyar sajttal az odautazó. Ráadásul ha ez nem lenne elég több trendi londoni helyen, de a Kanári-szigeteken is kínálják a hazai termékeket.
A libanoniak 95 százaléka egy úgynevezett kashkaval sajtot emel le a polcokról, ha igazi ízélményre vágyik - írja közleményében a Kőröstej Kft. Ez egy Délkelet-Európából származó sárgás színű, a keményebb mozzarellához hasonló sajt és tradicionálisan gyúrva készül. Azok kedvence, akik a félkemény, enyhén aromás, jól reszelhető sajtokat értékelik. És ami a legérdekesebb - a Közel-Kelet kedvencét Magyarországon készítik, a Kőröstej üzemében.
A cég labneh sajtja a Távol-Keletiek egyik kedvence. A jordán háziasszonyok golyókat formáznak ebből a sűrű krémes joghurtra hasonlító sajtból, amit olajjal meglocsolva, egzotikus fűszerekkel meghintve fogyasztanak. Ráadásul a labneh-nek a sajtnagyhatalomként ismert Németországban és Svédországban is nagy a tisztelete.
Chili, lime, levendula, narancs-illatos bors - megannyi ízesítésű halloumi típusú magyar grillsajtot is ismernek, fogyasztanak a világban. Angliában, ahol ezt különösen sokan szeretik, vevők a Kőröstej termékeire, a csoport fontos szereplője lett a brit piacnak, sőt a legszínvonalasabb londoni éttermekben is kínálnak ilyen sajtokat. Sőt, ezekből Ciprusra szintén szállít a cég, pedig a szigetország a halloumi típusú sajtok hazája, és a világ legnagyobb grillsajt-exportőre. Emellett a Kanári-Szigetek szállodáiban reggelire már krémes, Magyarországról érkezett joghurtsajtot is felszolgálnak, Guineában szintén ismerik a hazánkban készült sajtokat, de Új-Zélandon is találkozhatunk magyar termékekkel.