MTI • 2020. március 3. 11:18
Az enyhe tél miatt a borkészítés német törtélemében először idén a híres borászatok nem készítenek jégbort, jelentette be a Német Borintézet.
Az ország egyetlen borászati régiójában sem volt idén az ilyen borhoz szükséges mínusz hét Celsius-fok. Az intézet szerint az egymást követő meleg telek miatt a jégbortermelés a közelmúltban csökkent, 2017-ben csak hét borászat, 2013-ban pedig csak öt volt képes jégborkészítésre.
Ha gyakoribbá válnak a következő években az enyhe telek, a jégborok Németország térségeiből drága ritkaságokká válnak, mondta Ernst Büscher, az intézet szóvivője. Az intézetnek nincs tudomása arról, hogy ebben vagy a múlt században lett volna olyan év, amikor nem készült jégbor, és mivel a 19. században még hidegebbek voltak a telek, feltételezik, hogy a legutóbbi szüret volt az első 1830, a német bortermelés kezdete óta, amikor nem készült jégbor, tette hozzá Ernst Büscher.
A jégbor elkészítéséhez a mustot fagyott állapotban lévő szőlőszemekből préselik. A szőlőben a cukrok nem fagynak meg, csak a benne lévő víz és ezért a fagyott szőlőből préselt bor nagyon édes, ám magas savtartalmú lesz. A jégbor Németországban mindig különlegességnek számított, a bortermelés 0,1%-át adta. A német jégbor legnagyobb piaca Japán és Kína, valamint a skandináv országok és az Egyesült Államok.