Hihetetlen! Több tízezer forintot is elkérnek ezért a borért a németek

MTI2020. március 13. 12:30

Egyetlen német borászatnak sikerült kis mennyiségben jégbort készítenie idén. A Stuttgart közeli Korbban lévő Weingut Zimmerle Riesling fajtájú szőlőből készítette el borát. Januárban volt szőlészetük területén mínusz nyolc Celsius-fok, így a szőlőszemek megfagyhattak a szőlőtőkén. Száz liter értékes jégbort tudtak készíteni, amelynek intenzív édes íze van.

A Német Borintézet március elején jelentette be, hogy az enyhe tél miatt a borkészítés német történetében először idén a híres borászatok nem készítenek jégbort, mivel az ország egyetlen borászati régiójában sem volt az ilyen borhoz szükséges mínusz hét Celsius-fok. A jégbor elkészítéséhez a mustot fagyott állapotban lévő szőlőszemekből préselik. A szőlőben a cukrok nem fagynak meg, csak a benne lévő víz, és ezért a fagyott szőlőből préselt bor nagyon édes, ám magas savtartalmú lesz.

Jens Zimmerle, a borászat tulajdonosa elmondta, hogy a klímaváltozás miatt a szőlő betakarítása idén korábban kezdődött. Ez a vörösborkészítést segítette a jégborkészítés rovására.

Most már képesek vagyunk testes vörösborokat készíteni, de nincsnek olyan hideg időszakok, amelyek létfontosságúak a jégbor számára

 - tette hozzá. 

A jégbor Németországban mindig különlegességnek számított, a bortermelés 0,1 százalékát adta. A német jégbor legnagyobb piaca Japán és Kína, valamint a skandináv országok és az Egyesült Államok. A jégbor hiánya azt jelenti, hogy idén az eddiginél drágább lesz a jégbor Németországban, ahol egy palack ára 20 eurótól több száz euróig, (azaz több tízezer forintig) terjed általában.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
borászat, bor, szőlő, cukor, piac, fagy, vörösbor, hideg, jégbor, palack, szőlőszem, édes, savtartalom,