Bár a koronavírus terjedése kapcsán kialakult helyzetben a helyi, termelői piacok működésére vonatkozó speciális korlátozás jelenleg nincs érvényben, érdemes szem előtt tartani néhány alapelvet - írja a Nébih.
Személyi, közösségi követelmények:
- A kistermelő esetében is alapkövetelmény, hogy csak olyan személy vegyen részt az élelmiszer előállításában és forgalmazásában, aki egészséges.
- A kistermelők, árusítók az árusítás ideje fokozottan és rendszeresen folyóvízzel mossanak kezet, ahol ez nem megoldható, ott kézfertőtlenítő gél vagy kendő alkalmazása javasolt.
- Az árusító asztalokat ne szorosan egymás mellé, hanem legalább 1-2 méteres távolságra helyezzék el. Rögzített asztalok esetén is ügyeljenek a megfelelő távolságra a helykiosztáskor.
- A zárt térben rendezett piacoknál kerülni kell a zsúfoltságot. Érdemes szakaszosan beengedni a vásárlókat a piac területére és/vagy megkérni őket, hogy a szabadban várakozzanak, amíg sorra kerülnek.
- A szabadban tartott piacok esetében is fontos, hogy elkerüljék a szoros sorban állást, a vásárlók tartsák meg egymás között az 1 m-es távolságot.
- A sokak által látogatott helyeken kézfertőtlenítő vagy egyszer használatos kesztyű kihelyezése javasolt.
Élelmiszerek, árucikkek, eszközök és berendezések:
- Alapvető elvárás az árusított élelmiszerek szennyeződéstől való védelme, amely biztosítható például a termékek lefedésével és/vagy légterelő plexivel ellátott pult használatával.
- Feltétlenül kerülendő a termékek érintése! Erre a vásárlók figyelmét is fokozottan fel kell hívni.
- Az értékesítést végzők a csomagolatlan élelmiszerek esetében használjanak fogóeszközöket vagy eldobható kesztyűt, nylon zacskót a termék átadásakor.
- Fokozottan és rendszeresen tisztán kell tartani a vásárlók által gyakran érintett felületeket.
Pénzkezelés:
- Meg kell akadályozni, hogy a termékek közvetett kapcsolatba kerüljenek a pénzzel.
- Célszerű a pénz kezelésének és az áru kezelésének teljes szétválasztása. Nem megfelelő az a gyakorlat, hogy ez az egyszer használatos kesztyű folyamatos levételével, majd ismételt felhúzásával történik.
- Nagyobb forgalmú helyen javasolt, hogy külön személy adja ki a terméket, míg más vegye el a pénzt.