agrarszektor.hu • 2020. március 29. 12:15
Egyre melegebb van Burgundiában, a világ egyik legjobb szőlőtermő vidékén. Az elmúlt három év különösen tikkasztó volt a francia történelmi régió számára, derült ki egy több évszázadot felölelő adatelemzésből - írja a blog.syngenta.hu.
A Decanter borászati szaklap cikke szerint egy tudóscsoport aprólékos munkával elemezte a szüret kezdetét 1354 és 2018 között. A vizsgált 664 év távlatában arra a következtetésre jutottak, hogy a gazdag szőlőtermesztési múlttal rendelkező vidéken is jelentősen érezhető a klímaváltozás. Tanulmányuk szerint az itt honos fajták 85 százaléka veszélyben van az emelkedő átlaghőmérséklet miatt.
A trend nemcsak Burgundia borászai számára jelzésértékű, a világ számos pontján szembesülnek azzal a szőlőtermesztők, hogy a jelenlegi fajtákkal alacsonyabb termést szüretelhetnek az éghajlatváltozás miatt. Megoldás hiányában a szőlőtermesztésre alkalmas terület akár a felére csökkenhet a következő évtizedekben. Egy közelmúltban készült másik tanulmány is arra figyelmeztet, hogy
Benjamin Cook, a Columbia University szakértője szerint most még itt a lehetőség a cselekvésre. Egyrészt komolyan kell venni a klímaváltozás problémakörét, másrészt a termelők új, alkalmazkodó szőlőfajták telepítésével javíthatják gazdálkodásuk sikerességét. Burgundia számára például két Spanyolországból származó, vörösbort adó fajta lehet a megoldás, a mourvedre és a grenache. A kutatócsoport szerint a növények sokszínűsége kulcsfontosságú az éghajlatváltozás negatív hatásainak csökkentésében.