Szezonnyitás: mostantól mindenhol kapható az év első magyar gyümölcse

MTI2020. április 25. 11:30

A hétvégétől mindenhol kapható a magyar szamóca - mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kertészeti és beszállítói osztályának elnöke szombat reggel az M1 aktuális csatornán.

Mártonffy Béla elmondta, a szabadföldi szamócát ugyan egy kicsit megcsípte a fagy, de a fóliasátorban vagy üvegházban termesztett gyümölcs kiváló minőségű és az elmúlt két év legjobb termése lehet. A termelők nagyon jó szezonra számítanak.

Kifejtette, Magyarországon három fázisban termesztik a szamócát. Kisebb mennyiségben fűtött fóliában, ez már áprilisban a boltokba kerül, ezt követi a nem fűtött fóliás gyümölcs, és májustól a szabadföldi is kapható lesz.

A legnagyobb termesztővidékek közé tartozik Pest és Bács-Kiskun megye, valamint Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Somogy megyében is foglalkoznak szamócával. Magyarországon körülbelül 650-700 hektáron termesztik a gyümölcsöt, és 8-10 ezer tonnát fogyasztanak belőle az emberek.

Mártonffy Béla kitért arra is, hogy Magyarországra általában Spanyolországból és Görögországból hoznak szamócát. Ezek keményebbek, s nem annyira érettek, mint a magyar gyümölcs - mondta Mártonffy Béla.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
eper, termés, szamóca, nak, szezon, termelők, kereskedelmi-forgalom, fóliasátor, szabadföldi,