Váratlan felfedezés: meglepő dolog került ki a walesi bárányhúsról

agrarszektor.hu2020. május 26. 15:05

A Hybu Cig Cymru - Meat Promotion Wales (HCC) szerint az oltalom alatt álló földrajzi jelzéssel (OFJ) ellátott Welsh bárányhús átlagos eltarthatósági idejének jelentős növelése javíthatja az ágazat hosszú távú versenyképességét.

Korábban az eltarthatósági adatok körülbelül 21 és 28 nap között változtak, de a walesi feldolgozóktól származó adatok megerősítették az ez év során tapasztalt 16%-os javulást, így az eltarthatósági idő átlagosan 33 napra nőtt, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán. Néhány külföldi termelő az utóbbi években úttörő szerepet játszott a bárányhús eltarthatósági idejének meghosszabbításában. Ennek az újításnak, javulásnak a lekövetését kulcsfontosságú tényezőnek tekintik Nagy-Britanniában is, amellyel fokozhatják a "Welsh bárány" versenyképességét a hazai kiskereskedelmi piacon, valamint elősegíthetik új export megrendelők érdeklődésének a felkeltését egyaránt.

Online agrárkonferenciát szervez május 28-án a Portfolio gazdasági portál a koronavírus-járvány agrárgazdasági hatásairól. Az eseményen megtudhatja, milyen állapotban kerül ki a magyar agrárium a világjárvány miatti sokkból, és milyen támogatási, szabályozási, piaci változások történtek, illetve várhatók az ágazatban. Ha naprakészen szeretne tájékozódni a kialakult rendkívüli helyzetről, vegyen részt online agrárkonferenciánkon május 28-án!

A HCC az ellátási lánc minden szakaszában azon dolgozott, hogy minél rugalmasabbá tudja tenni az eltarthatósági időszak hosszát. Képzési tanfolyamokat szervezett a gazdálkodók számára, melynek keretében bemutatásra kerültek az állattenyésztésben alkalmazott jó gyakorlatok, ajánlott eljárások, valamint együttműködött a feldolgozó üzemekkel a vágóhidak, a daraboló üzemek működésének továbbá a szállítás fejlesztésének érdekében.

Az eltarthatóság javítása fontos stratégiai cél volt, és öröm, hogy jelentős előrelépést tettünk

- mondta Gwyn Howells, a HCC vezérigazgatója.

Az eltarthatósági adatok némileg eltérést mutatnak a darabolt áruk között, néhány termék eltarthatósági ideje azonban most már jóval hosszabb, mint egy hónap. Továbbra is kiemelte, hogy ez nagy segítséget jelent az új exportvevők vonzásában, egyúttal elősegíti, hogy az ágazat képes legyen egész évben folyamatos kínálatot biztosítani a kiskereskedők számára Nagy-Britanniában.

Továbbra is szoros együttműködésben dolgoznak a walesi feldolgozókkal, és a munkát a walesi bárányhús-minőségi projektjükön keresztül folytatni kívánják, amely projekt részét képezi az EU és a welsh-i kormány által támogatott Red Meat fejlesztési programnak. A HCC-nek tehát szándékában áll folytatni a már megkezdett fejlesztéseket, abban a reményben, hogy az elkövetkezendő években még jobb eredményeket érnek el.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
növekedés, európai-unió, nagy-britannia, versenyképesség, wales, tárolhatóság, bárányhús,