agrarszektor.hu • 2020. május 27. 11:30
A koronavírus-járvány a húspiacot is megszorongatta. A vendéglátóipar leállása miatt csökkentek a húspiac árai, mondta Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke, a NAK alelnöke a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában.
Éder Tamás szerint idei év még jól indult, az elemelkedő bérek és a bővülő fogyasztás stabilizálta a korábbi években a felvásárlási árakat is, ám a fertőzés terjedésével a turizmus, a vendéglátás, a közétkeztetés leállásával a legnagyobb felvásárolók tavaszra eltűntek a piacról, ráadásul épp akkor, amikor az exportlehetősségek is beszűkültek, olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.
Éder Tamás beszélt arról is, hogy a legnagyobb problémát a sertéshús- és baromfihús-ágazatban okozta a koronavírus-járvány. Mindkettőben kettős vírushatás volt érzékelhető, hiszen a sertések esetében az afrikai sertéspestis a világpiacot is jelentősen befolyásoló módon Kínában is súlyos válságot okozott, illetve a baromfikat is érintette egy komolyabb vírus. Tehát, már komoly problémákkal küzdő ágazatot talált meg a koronavírus okozta gazdasági hatás. A NAK alelnöke azt is hozzátette, a koronavírus-járvány következtében több mint 100 forinttal is csökkent az élő állat ára.
A Hússzövetség elnöke kitért arra is, hogy a húságazatban a tenyésztőnek és a feldolgozóiparnak ellentétes érdekeik vannak. Hozzátette, a tenyésztők akkor örülnek, amikor jó áron tudják eladni az élő állataikat, azonban ez bizonyos esetekben a húsiparnak jelentős problémát jelent mindaddig, amíg a plusz költséget át nem tudja adni a fogyasztónak. Arra is kitért, hogy az elmúlt két hét ismét változást eredményezett a piacon annak köszönhetően, hogy Európa-szerte kezdtek megnyitni a vendéglátóegységek. Hozzátette, ennek következtében a korábban az európai uniós piacon szinte folyamatos élőállatár-esés megállt és lassan emelkedés is kezdődik.