Manapság már nagyon kevesen vannak, akik házilag gyűjtik be az évről évre szükséges vetőmagot, hiszen a legtöbben inkább a szakboltokban, kertészetekben, vagy a szupermarketekben vásárolják meg azokat. Pedig a termések után talán az egyik legszebb dolog, amivel a kertünk megajándékozhat minket minden évben, a vetőmag. Ráadásul a házi maggyűjtés nem csak költséghatékony, de így biztosak lehetünk benne, hogy olyan fajtát ültetünk majd, aminek a termésére valóban szükségünk van. Természetesen az otthoni maggyűjtést nem lehet minden növénynél megvalósítani, de a leveles zöldségekből, mint például a saláták, sóska, spenót, nagyon könnyen és egyszerűen fogható mag.
Magot akkor érdemes gyűjteni a növényről, amikor már teljesen kifejlődött, betakarítottuk róla a leveleket, és szinte már teljesen elszáradt. Fontos, hogy a magok ne érjenek túl, viszont ha lehetséges, akkor már mind kellően száraz legyen. A legegyszerűbb, ha az elszáradt, felmagzott növényt egy nagy zacskóba, vagy zsákba gyűjtjük úgy, ahogy van, arra viszont figyeljünk, hogy ilyenkor már könnyen kipotyognak a magok, ezért a lehető legóvatosabban hajtsuk végre ezt a műveletet. Ezután a száraz növényt egy vödör felett kezdjük el dörzsölgetni, így könnyedén kipotyognak majd belőle a magok. Ha ez megtörtént, akkor viszonylag gyenge szél, vagy egy ventilátor segítségével szabadítsuk meg a magokat a magháztól. A teljes siker érdekében 2-3 napig szárítsuk a magokat napos, száraz, esőtől, széltől, és a madaraktól védett helyen, majd ha ezzel megvagyunk, tegyük el a vetőmagokat egy légmentes zacskóba.