Az előző szezonban több ország termelői is tapasztalatokat szerezhettek az úgynevezett 'For Defense' fajták próbatermesztése során, olvasható a FruitVeB oldalán. A spanyolországi San Augustín-ban (Almería tartomány) termelő hajtatókertész, Jaime Jimenez a Forami RZ fajtával dolgozott.
- mondta Jaime Jimenez.
Az uborkatermesztés során a Fusarium gomba jelenti a legnagyobb problémát. Ez a kórokozó nagy károkat képes okozni, különösen a talajon és fűtés nélküli termesztéstechnológiával dolgozó nem túl korszerű termesztőberendezésekben. A betegség inkább ősszel és a téli időszakban jelentkezik, akkor, amikor a dél-európai termesztés fő szezonja van. A Rijk Zwaan által létrehozott fuzárium-rezisztens fajták közül a Forami RZ és a Forada RZ spanyolországi és görögországi termesztésre kifejezetten alkalmasak.
A Forami RZ fajtában benne van minden, ami garancia lehet az eredményes termesztéshez, nagyon jó a fajtában lévő rezisztencia-csomag. Mivel azonban manapság Spanyolországban a gazdák az új CGMMV (uborka zöld foltos mozaik vírus) kórokozójával is küzdenek, Jaime Jimenez elmondta, hogy szívesen látnának egy olyan fajtát is, melyben már a Fusarium- és a CGMMV-rezisztencia egyszerre van jelen.
Most, hogy a fuzáriummal szembeni ellenállóság már két kereskedelmi fajtánál is sikeresen működik, a Rijk Zwaan szeretné ezt a jellemzőt több szegmensben is bemutatni. Cor Haaring, az uborkanemesítési program vezetője elmondta, hogy jelenleg azon dolgoznak, hogy Dél-Afrika, Ausztrália és Mexikó termesztőinek egy fuzáriummal szemben rezisztens kígyóuborka-fajtát tudjanak adni, mivel ezekben az országokban is igen nagy problémát jelent a kórokozó. Berakóuborka-fajtákkal is belekezdtek már a termesztési kísérletekbe, a törökországi Izmir régióban tavaszi és nyári termesztési szezonban használható alkalmas fajtát is keresnek. Nyáron ezeket a fajtákat Jordániában is tesztelni fogják majd. Emellett dolgoznak a fuzárium-rezisztencián az ázsiai uborka-programukban és a salátauborka-fajtáknál is.
A fuzáriummal szembeni harc igen nehéz. Akkor pedig különösen, ha a kórokozó ellen hatékony növényvédőszerek nincsenek engedélyezve a kultúrában. Mostanáig az ellenálló alanyra oltás volt az egyetlen eszköz a betegséggel szemben, azonban ez egy drága megoldás, mondta el Javier López Rodríguez termékfelelős specialista. Azok a cégek, akik a Forami RZ fajtával dolgoznak, elégedettek. Nem csak a rezisztencia miatt, hanem a termés minősége miatt is. Az uborkák csak néha voltak kicsit rövidebbek az elvártnál. A Forami RZ tavasszal és nyáron teljesít a legjobban, a másik 'For Defense' fajta, a Fornax RZ pedig őszi és téli termesztésre való.
A betegség-ellenállóság kérdésében gyakori kiindulási pont a Növénykórtani részleg. A folyamat azzal kezdődik, hogy keresnek egy uborkát, amely már rezisztens a betegséggel szemben. Több ezer növényt tesztelnek, sokszor vad fajokat is, hogy megtalálják a megfelelőt. Amikor megtalálták azt, a következő feladat, hogy a kívánt tulajdonságot átültessék a szigorú elvárásokat teljesítő kereskedelmi fajtákba.
- mondta Daniël Ludeking, a növénykórtani kutatásokkal foglalkozó csoport vezetője.
A Rijk Zwaan Növénykórtani részlegének nagy gyűjteménye van Fusarium változatokból, a világ minden tájáról. A Fusarium oxysporum f.sp. radicis-cucumerinum kórokozó felelős az uborka gyökerének és tövének fertőzéséért. A cég folyamatosan figyeli a kórokozó új változatait és rendszeresen teszteket végez, hogy megbizonyosodjon arról, hogy az új 'For Defense' fajták is ellenállóak ezekkel szemben.
Daniël Ludeking elmondta amikor a Rijk Zwaan nemesítői már majdnem befejezték a munkát és azt gondolják egy fajtáról, hogy rezisztens, valamint az elvárásoknak megfelelően fog viselkedni a termesztésben, a cég a rezisztencia mértékét gyakorlati körülmények között is leteszteli. Ez azt jelenti, hogy az új fajtát a termesztésben, a termelőknél is kipróbálják. Itt az újonnan nemesített ellenálló fajta tulajdonságait és eredményeit is összehasonlítják a referencia fajtákkal. A gyakorlati körülmények között történő rezisztencia vizsgálatok évekig is eltarthatnak. Egészen addig folynak, amíg a nemesítési és növénykórtani részlegek teljesen meg nem győződnek arról, hogy a rezisztencia a többi tulajdonsággal kombinálva is töretlenül megmarad. Az új fajta csak ekkor kap nevet és kerül forgalomba.