A Soproni egy olyan pillanatban rukkolt elő az Óvatos Duhaj sorozat legújabb sörével, az Óvatos Duhaj Búzával, amikor a sörivók érzékelhetően szomjaznak az újdonságra. A sörfogyasztás spektruma az elmúlt esztendőkben látványosan szélesre tárult Magyarországon, és ezen a skálán immár a belga búzasörnek is ott a helye. A "belga sör" kifejezés önmagában is olyan hatalmas birodalmat jelöl a sör-univerzumban, hogy külön útikönyvet érdemelne, a belga búzasörök jórészt még felfedezésre váró világához pedig különösen jól jön az útmutatás. A búzasörről sokan automatikusan Németországra asszociálnak, pedig a belga búzasör-vonal legalább annyira patinás, mint a német. Belgiumban 400 éve főzik azt a könnyű, világos, fűszeres ízű sört, amely a '90-es évektől világszerte látványosan tör előre a népszerűségi listán, és amely a Soproni jóvoltából most Magyarországon, hazai színekben is hozzáférhetővé válik.
A búzasör természetesen nem kizárólag búzából készül. Az elnevezés arra utal, hogy az árpamaláta mellett búzát és búzamalátát is felhasználnak a sörmesterek. A búza - az árpához képest - nem csak több napfényt jelent, hanem több keményítőt, sikért és szén-dioxidot: ha a sör folyékony kenyér, akkor a búzasör egy frissen sült, könnyű, világos héjú cipó, a belga búzasör pedig ennek is a fűszeres változata. Amíg a német búzasör ízvilágát döntően a készítéséhez felhasznált gabona határozza meg, a belga, és így az Óvatos Duhaj Búza is - elsősorban a hozzáadott citrusféléknek és fűszernövényeknek köszönhetően - gazdagabb, édesebb, karakteresebb.
Több száz éve komló helyett még különböző fűszer- és gyógynövényeket használtak a sörfőzők a belga búzasörök készítésekor. Ezt a hagyományt eleveníti fel a legújabb Óvatos Duhaj sör, amely már illatával is a nemes eredetre utal, citrusossága és fűszeressége pedig tökéletes ízharmóniát alkot.
- fogalmazott Lados Péter, a Soproni Sörgyár sörfőzőmestere.
Balogh Barbara, a HEINEKEN Hungária marketingigazgatója elmondta, hogy a Soproninál az a titok, hogy olyan sörkülönlegességeket készítenek, amelyeket a fogyasztók hiányolnak a piacról, vagy olyanokat, amelyeket még kevéssé ismernek, de a cégnél tudják, hogy az emberek szeretni fogják ezeket. A legfontosabb visszajelzés ugyanis mindig a fogyasztóké, hangsúlyozta a szakember. Balogh Barbara beszélt arról is, hogy a magyar sörkedvelők szeretik a búzasöröket, de jócskán tartogat még izgalmakat számukra a kategória.
Az Óvatos Duhaj portfólióval a gyártó ezt a küldetését kívánja teljesíteni: új sörtípusokat ismertet meg a fogyasztókkal, de csak lépésről lépésre, megfontoltan, a legextrémebb ízek felvonultatása nélkül. Az október elején polcokra kerülő sör az ismert dizájn-elemeket a belga búzasörök jellegzetes kék színével ötvözve tűnik majd fel. A Soproni Óvatos Duhaj Búza 5%-os alkoholtartalommal, üvegben és palackban is elérhető lesz.