A gyümölcsfák metszése rendkívül fontos, ha azt szeretnénk, hogy a gyümölcsfa elérje termőképessége maximumát, ám ne legyen túlterhelt, ugyanis az árt a növénynek. A gyümölcsfák metszése növényenként eltérő: nagyon fontos, hogy a gyümölcsfák metszése mikor történik és milyen módon kivitelezzük azt. Cikkünkben leírjuk, hogy mire kell odafigyelnünk a különböző gyümölcsfák metszése során, mi a különbség a csonthéjasok és más gyümölcsfák metszése között, illetve hogyan foglalkozzunk a legkényesebb növényekkel, a barackfélékkel.
Miért fontos a gyümölcsfák metszése?
A gyümölcsfák metszése azért fontos, mert így tudjuk a fák koronájának alakját, méretét megfelelően befolyásolni, hogy a nap egységesen érje e gyümölcsöket, azok a legjobban tudjanak fejlődni és a lehető legnagyobb legyen a gyümölcsök terméshozama. A gyümölcsfa metszése során fontos, hogy a fény behatolhasson a fa koronájában, emellett a korona méreteit is vissza kell faragnunk, hogy kezelhető méretű legyen a fa, könnyen tudjuk róla szüretelni a gyümölcsöket. A gyümölcsfák metszése számos megbetegedés elejét veheti: ha az ágak nem túl sűrűek, inkább szellősek, a gyümölcsök pedig nem érnek egymáshoz, a gombás megbetegedések sem terjednek olyan iramosan.
A gyümölcsfák metszése mikor esedékes?
1. Almatermésűek
Ide tartozik az alma, a körte, a birs és a ritkább naspolya is. E gyümölcsfák metszése februártól márciusig tart, rügyfakadásig. Lehetőleg olyan napra időzítsük a metszést, amikor nincs fagy, és a gyümölcsfák ágait nem borítja hó sem.
2. Csonthéjúak
Ebbe a kategóriába tartozik a szilva, az őszibarack, a kajszi, a cseresznye és a meggy. A csonthéjas gyümölcsfák metszése tavasszal esedékes, közvetlenül virágzás előtt, vagy virágzáskor.
3. Dió
A dió metszése nem minden esetben indokolt, ugyanis elég szellős koronája van. A dió gyümölcsfék metszése ősszel esedékes (ha kell, akkor), augusztus-szeptember során történjen.
Hogyan történik a gyümölcsfák metszése?
A gyümölcsfák metszése már az első években elkezdődik: nagyon fontos, hogy a gyümölcsfacserjék koronája jól alakuljon ki: ne csak a termőrészekre figyeljünk, hanem a főágak alakjára, elágazásaira is. A kifejlett gyümölcsfák metszése a karbantartásról szól: fontos, hogy a gyümölcsfák koronája szellős maradjon, folyamatosan ritkítsuk az ágakat, ügyeljünk, hogy a napfény elérje a korona belsejét is. Az öreg fák esetében ifjító metszést alkalmazunk, amikor viszonylag drasztikus módon eltávolítjuk az elöregedett ágakat, hogy ezáltal teret adjunk az új hajtásoknak és "megfiatalodjon" a fa koronája.
A csonthéjas gyümölcsfák metszése
A csonthéjas gyümölcsfák metszése az egyik legnagyobb odafigyelést igénylő feladat, ugyanis a csonthéjas gyümölcsök érzékenyek a moníliára, amely egy olyan gyakori betegség, gombás fertőzés, ami szinte minden fán fellelhető kisebb-nagyobb mértékben, és végső soron a termés rothadását okozza.
A csonthéjas gyümölcsfák metszése tavasszal javallott, amikor a vegetáció, virágzás még nem indult, be, de akkor is elvégezhetjük, amikor a fák már virágot bontottak. Ha a gyümölcsfák metszése túl korán történik meg, a fa érzékenyebb lesz a betegségekre, kevésbé ellenálló a kórokozókkal szemben, míg, ha a metszést túlságosan kitoljuk, halogatjuk, az a fa termőképességének romlását eredményezheti.
Az almatermésűek metszése
Az almatermésűek metszése kifejezetten korán történik, ám ettől függetlenül nem tehetjük meg azt fagyos időben, ugyanis azzal nagy károkat okozhatunk a fáknak friss sebeikkel. A csonthéjasok és az almatermésűek esetében is figyeljünk oda arra, hogy a gyümölcsfák metszése után kezeljük a vágott felületet valamilyen sebkezelő anyaggal, nehogy pont a metszéssel betegítsük meg a fát!
A gyümölcsfák metszése milyen eszközökkel történik?
- fiatal fáknál: mellévágó olló (metszőolló)
- idősebb fáknál: mellévágó olló + ágvágó, ágfűrész, kacorkés vagy láncfűrész
A gyümölcsfák metszése: így csináld helyesen!
1. A gyümölcsfák metszése előtt sterilizáljuk a metszőollót alkohollal, nehogy betegséget vigyünk át egyik fáról a másikra.
2. A gyümölcsfák metszése során tartsuk megfelelően a metszőollót: alul legyen az íves része, vágóéle pedig szorosan tapadjon a levágásra szánt ághoz.
3. Ha leszorítjuk az ágat, az íves metszőollót pedig magunk felé húzzuk, könnyebb lesz a vágás.
4. Sebkezelés: bárhol kaphatunk olyan speciális anyagokat, amelyeket kifejezetten arra fejlesztettek ki, hogy a gyümölcsfák metszése során okozott sebeket lezárják, így védve meg a növényt a gombáktól, baktériumoktól.
Védekezés monília ellen
Nem csak a barackon, az almatestűeken is fog a monília: mindannyiunk számára ismerős lehet a látvány, ahogy a gyümölcs felszínén létrejön a finom bevonat, amelyet a barna, egyre terjedő, gombás rothadás követ. Ezt a gyümölcsbetegséget minden gazda igyekszik száműzni kertjéből, ugyanis gyümölcsről gyümölcsre terjed, spórái pedig áttelelnek a következő évre is. A moníliás gyümölcsöket mindenképpen szedjük le és a földről is gyűjtsük be azokat. Gyakran még ősszel, a levelek lehullta után is találkozhatunk a fákon gyümölcsmúmiákkal, amiket szintén fontos eltávolítani, ne maradjanak ott tavaszra. A beteg gyümölcsöket érdemes jó mélyre elásni, vagy elégetni, hogy a monília ne terjedhessen tovább!
A gyümölcsfák metszése fiatal korban: koronaalakító metszés
A gyümölcsfák metszése a fiatal fáknál kifejezetten fontos! Ügyeljünk a törzsmagasságra, ahonnan az első oldalágakat neveljük ki, ez általában minimum 60, maximum 100 cm, ugyanis minden gyümölcsfa más magasságot igényel. A gyümölcsfa metszése változatos, több koronaforma közül is válogathatunk, ha azok igazodnak a fajta igényeihez. A legismertebb forma a sudaras ágcsoportos kialakítás, ahol egy vezérághoz igazodnak a főágak, ezáltal állítjuk be az évek során a fa szintjeit, az ágak irányát. Ismert még a váza és a katlan koronaforma is, amit a csonthéjasok kedvelnek leginkább
Elhanyagolt gyümölcsfák metszése
Mi a teendő, ha egy igencsak elhanyagolt darabra bukkanunk? Az elhanyagolt gyümölcsfák metszése nagy szaktudást igényel, attól függően, hogy a fa mennyi idős. Ha öreg a gyümölcsfa, egy ifjító metszés nem fog ártani neki, emellett fontos a korona ritkítása, formázása is, hogy a fa kellőképpen szellős és kezelhető legyen. Keressünk régi gyümölcsmúmiákat az ágak kötött és távolítsuk el azokat, a látványosan beteg ágakat is mindenképpen metsszük le.
Gyümölcsfák metszése könyv segítségével?
Számos olyan oktató anyagot találunk, ami összefoglalja, hogyan történik a gyümölcsfák metszése, mire figyeljünk, ám az elméleti tudás sosem pótolja a gyakorlatot. Ha a gyümölcsfák metszése eddig távolállt tőlünk, de szeretnénk rendbe tenni a kertet, nem javasoljuk, hogy a legnagyobb fának essünk neki: válasszunk egy fiatal csemetét, amelynek még csak néhány ága van, igy sokkal egyszerűbben megismerkedhetünk azzal, hogyan zajlik a gyümölcsfák metszése ősszel, tavasszal!