agrarszektor.hu • 2020. november 4. 16:00
A gazda és a termelő nem a környezettudatos világ ellensége, hanem egyik legfőbb támasza a XXI. században is, hangsúlyozta Belánszky-Demkó Zsolt, az Agrárminisztérium nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára a FAO Európai Regionális Konferencia 32., virtuálisan megrendezett ülésszakán.
A kétévente tartott konferencia a világélelmezési szervezet legfontosabb fóruma. Az idei tanácskozás középpontjában a fenntartható élelmezési rendszerek és az egészséges táplálkozás áll. Belánszky-Demkó Zsolt kiemelte, a magyar kormány szerint az élelmezési problémákra a helyben folytatott, fenntartható és hosszú távú programok adnak valódi gyógyírt. Ehhez viszont a segítséget oda kell vinni, ahol a baj jelentkezik, tudhattuk meg az Agrárminisztérium közleményéből.
Magyarország aktív a nemzetközi együttműködésben: az Agrárminisztérium FAO-ösztöndíjprogramja nagy sikerrel, jelentős eléréssel működik. A helyettes államtitkár elmondta, hogy az állam 41 fejlődő országból több száz hallgató Master's szintű tanulmányait finanszírozza a magyar agráregyetemeken. A program keretében jelenleg 36 diák tanul Magyarországon. Az érintett országokból érkezők olyan, a hétköznapokban jól hasznosítható képzést kapnak, amellyel elősegíthetik országuk mezőgazdaságának gyarapodását. Ezen túl, az együttműködésnek változatos formái valósulnak meg, például a helyieket segítő, afrikai fejlesztési projektek keretében.
Mint azt Belánszky-Demkó Zsolt elmondta, a világjárvány idején a visegrádi országok mezőgazdasága és köztük a magyarországi agrárium ütésállónak bizonyult. Idén minden állam élelmiszer-önellátása fontosabbá vált, mind eddig bármikor. Ebben az új helyzetben a fenntartható élelmezési rendszerek, rövidebb ellátási láncok megvalósítása életbevágó feladattá válik.
A helyettes államtitkár szólt arról is, hogy Magyarországon az élelmiszerpazarlás az elmúlt három évben 4%-kal csökkent. Az irány tehát jó, de még bőven van feladat e tekintetben. A fenntarthatóság fontos a magyar kormány számára: az elmúlt évtizedben éppen ezért több intézkedést hozott annak érdekében, hogy az élelmiszergyártók termékeiben kevesebb legyen az olyan összetevő, amely káros a fiatal nemzedékek számára.
A szakpolitikus felszólalásában aláhúzta, hogy a koronavírus-járvány alatt különösen fontos, hogy a globális élelmiszerkereskedelem helyett a nemzeti mezőgazdaság, a helyi termékek kínálta alternatív megoldásokat részesítsük előnyben, segítve ezzel a vidék népességmegtartó erejét.
- szögezte le Belánszky-Demkó Zsolt.