A BMPA vezérigazgatója, Nick Allen arra figyelmeztette a brit kormányt, hogy ha a kivitelre szánt hússzállítmányok nem részesülnek előnyben a kikötőkben, az nagyban alááshatja az iparág megbecsültségét, és csökkentheti annak versenyelőnyét, írta meg a Farmers Guardian. A szövetség vezetője szerint az európai vásárlóikat nem érdekli az, hogy mennyire jó, vagy rossz a brit vámrendszer, csak azt akarják tudni, hogy az üzleti partnereik képesek-e időben teljesíteni a vállalásaikat.
- mondta Nick Allen.
A szakember hozzátette, hogy ha a várható szállítási határidők túlmutatnak egy bizonyos ponton, akkor le kell fagyasztani a termékeket, ami tovább csökkenti azok értékét. Ezek innentől fogva már egy egészen más termékeknek minősülnek, nem azok, amiket nem vevőik várnak tőlük, és amiket egyébként a világ bármely pontjáról megvásárolhatnának.
Attól tartva, hogy az ügyfeleik elkezdik máshonnan beszerezni a friss hústermékeket, a BMPA felszólította a brit kormányt, hogy léptessen életbe egy lépcsőzetes rendszert az exportálandó élelmiszerek rangsorolására. A szövetség emellett arra próbálja meg rávenni a kormányt, hogy a romlandó élelmiszerek, mint a friss hús és a kolbászfélék, kapjanak magasabb besorolást.
Nagy-Britannia húskereskedelme 2019-ben megközelítőleg 8,7 milliárd fontot tett ki.