agrarszektor.hu • 2021. február 11. 08:30
A szabadba és az online térbe helyezte át a borturizmus eseményeit a koronavírus okozta járványhelyzet, amely tartós trendnek bizonyulhat - véli Schieber Anita, a Schieber Pincészet tulajdonosa és vezetője. A kirándulással, gasztronómiai élményekkel és programokkal egybekötött borkóstolók új, egyre terjedő koncepciót jelentenek a borturizmusban, amely így kinőhet a pinceesemények által dominált korszakából. 2020 így is jelentős veszteségeket hozott az ágazatnak, az új ötletek azonban sikeresek és a jövőben új vendégkört vonhatnak be a borturizmusba.
Schieber Anita elmondta, hogy a vírus előtt, 2019-ben kezdett igazán szárnyalni náluk a borturizmus, ekkor indult be igazán ez az üzletáguk. Számtalan rendezvényük, vendéglátó eseményük volt, csaknem minden hétvégén kóstolót tartottak és ott voltak minden jelentősebb fesztiválon is, mondta el a szakember. A Schieber Pincészet tulajdonosa és vezetője hozzátette, hogy ebben a perspektivikus helyzetben eleinte úgy tűnt, hogy 2020 még az előzőnél is jobb év lehet, tavaly azonban lényegében hatvan nap után megszűnt a vendéglátás, amely mindenkit sokként ért a borturizmusban is.
- emlékezett vissza Schieber Anita.
A szakember beszélt arról is, hogy ezekben a hónapokban az volt a céljuk, hogy a kollégáik munkahelyét meg tudják őrizni. Az első sokk után átszervezték feladatköröket, új megoldásokat és ötleteket valósítottak meg, így senkit sem kellett elküldeniük. Májusban következett a nyitás, amelynek során a borturizmus egésze és a Schieber Pincészet is azt tapasztalta, hogy a borkedvelők elementáris igénnyel fordultak a sokáig elképzelhetetlen események felé.
Schieber Anita elárulta, hogy ekkortájt nagyon komoly érdeklődést tapasztaltak, szinte állandó teltházzal működött az éttermük, folyamatos jelentkezés volt a borkóstolóikra, nagyon jól sikerült a hagyományos Pünkösdi Nyitott Pincék rendezvényük is. Ebben az is segített, hogy májustól az ismert okok miatt felértékelődött a belföldi turizmus.
Fontos ugyanakkor, hogy a borturizmust ekkor nem lehetett ott folytatni, ahol a koronavírus megjelenése előtt abbahagyták. A Schieber Pincészet vezetője elmondta, hogy a biztonságot tartották elsődlegesnek, ezért szigorú rendszerességgel fertőtlenítették a felületeket, így például az asztalokat és a kilincseket. A távolságtartás biztosításában sokat segített az éttermük terasza, emellett ahol szükséges volt, ott minden esetben maszkot és kézfertőtlenítőt biztosítottak a vendégeknek és kollégáinknak egyaránt. Ami nagyon fontos, hogy ebben az időszakban felértékelődtek a szabadtéri rendezvényeik. Eredetileg járványvédelmi okokból igyekeztek mindent, amit csak lehetett, szabadtérre szervezni, de hamar meglátták, hogy a kellemes időjárásban, szép környezetben megvalósított kóstolásaik egy új élményt jelentenek a vendégeknek is.
- mondta el Schieber Anita.
Mindez az őszre teljesedett ki igazán, amikor a hagyományos Szekszárdi Szüreti Napok alkalmával a nagy főtéri gyülekezés helyett a vendégek ezeket a szabadtéri alkalmakat választották. A szakember szerint több nap alatt, kisebb csoportokban összesen több száz vendéget tudtak bevonni a szabadtéri eseményeikbe. Ez egy teljesen biztonságos módszer arra, hogy a borkedvelők egyszerre kiránduljanak, gasztronómiai élményeket szerezzenek, borokat kóstoljanak. Ráadásul minden ilyen alkalomhoz valamilyen program is társult, például zenei élmény vagy irodalmi felolvasóest.
- jelentette ki Schieber Anita.
A másik, rendhagyó megoldás, amellyel járványhelyzetben meg lehetett ragadni a borkedvelők figyelmét, az elsőre talán meglepőnek hangzó online borkóstolás. A vendégkörnek előre kiküldött tételeket egy videókonferencia keretében ki-ki az otthonában bontja fel, és a borértő vezetőt hallgatva kóstolja. A rendhagyó formátum sikeresnek bizonyult, a Schieber Pincészet az ősz és tél folyamán több alkalommal rendezett ilyen online borkóstolást összesen csaknem 200 résztvevővel.
Schieber Anita ugyanakkor megjegyezte: a 2020-as év még a jó adottságokkal rendelkező pincészet számára is nagy érvágás, mintegy 20-25%-os bevételkiesést jelentett. Ahogy a pincészet tulajdonosa fogalmazott, nagyon sajnálja azokat a vendéglátós kollégákat, akik ennél is lényegesen nagyobb veszteségeket szenvedtek el, és jelenleg nulla bevételük van. Schieber Anita szerint ugyanakkor az új módszerek révén hosszabb távon a borturizmus profitálhat mindazokból az ötletekből, amelyeket a tavalyi helyzet hozott.