agrarszektor.hu • 2021. március 7. 12:30
Trappista útmutatások alapján, de magyar konyhában fejlesztett receptekkel teremtene virágzó apátsági sörkultúrát a Pannonhalmi Bencés Főapátság Magyarországon. A tavaly nyílt sörfőzdében immár teljes a belga monostori hagyományokból született sörkínálat - tudtuk meg a BeerPorn.hu magazin közleményéből.
Trappista útmutatások alapján, de magyar konyhában fejlesztett receptekkel teremtene virágzó apátsági sörkultúrát a Pannonhalmi Bencés Főapátság Magyarországon. A tavaly nyílt sörfőzdében immár teljes a belga monostori hagyományokból született sörkínálat. A 996-ban alapított Pannonhalmi Főapátságban már több száz évvel ezelőtt is foglalkoztak sörfőzéssel, a korabeli sörök részletes receptúrái azonban nem maradtak fenn.
- mondta Tihanyi Fülöp, sörfőző mester, korábbi pannonhalmi bencés diák.
A magyar delegációnak - a szerteágazó európai bencés kapcsolatrendszernek köszönhetően - lehetősége volt meglátogatni több trappista monostort, ahol behatóan tanulmányozhatták a vallóniai szerzetesek évszázados sörfőző eljárásait. Tihanyi Fülöp elmondta, hogy a Belgiumban kapott útmutatások segítségével, otthoni körülmények között láttott hozzá a belga monostori hagyományokból született alapkészlet megalkotásának. A magyar ízlés szerint újragondolt trappista sörsor - a blonde, a dubbel, a tripel és a quadrupel sörfajtákkal - jelenleg már, az erre a célra fejlesztett magyar élesztők segítségével készül.
A Közép-Európában egyedülálló terméksorozat modern köntösben mutatja be a monostori sörfőzés évszázados kuriózumait. A blonde, dubbel, tripel és quadrupel megjelölések eredete a hagyomány szerint még abból az időből származik, amikor a fogyasztók számára csak X-ek jelölték a termék erősségét. A legtöbbet fogyasztott, könnyed alapsört egy X-szel jelölték, az ennél testesebb, manapság gyakran borostyán színű főzet, a dubbel az XX jelet kapta. Az előbbieknél magasabb alkoholtartalmú, leginkább világos sör, vagyis a tripel jelölése XXX lett, míg a legsötétebb színű és legerősebb, összetett ízvilágú quadrupel sört XXXX jellel látták el - most ezek a szimbólumok kaptak helyet a magyar címkéken is. A négyféle sör mindegyike egyedi karakter: a Belgiumon kívül ritkaságszámba menő válogatásban találunk könnyed, mindennapi "ivósört", ízgazdag világos főzetet, borostyán ale típust, sőt még magas alkoholtartalmú, komplex, sötét, felsőerjesztésű sört is.
Magyarországon, a sörforradalom előtt, a különlegesebb főzetek meghatározó része Belgiumból importált termék volt, amelyek a mai napig jelentős rajongótáborral bírnak. A Pannonhalmi Apátsági Sörfőzde új termékpalettájával a magyar sörforradalom következő lépcsőfokára lépett, és a jövőben is a hazai belga apátsági sörkultúra megteremtéséért kíván dolgozni. A bencés sörfőzde célja, hogy a magyar fogyasztók is megismerjék az évszázados sörtípusok itthoni változatait, miközben már javában dolgoznak a sor folytatásán.
(Címlapkép forrása: Pannonhalmi Apátsági Sörfőzde és a BeerPorn.hu)