Éder Tamás elmondta, hogy a gabonapiacon tavaly év vége óta tapasztalható drasztikus és folyamatos árnövekedés a teljes állattenyésztő ágazatot is érinti, tekintve, hogy egyes takarmánygabonák 30-50%-kal drágultak idén év elejére az egy évvel ezelőtti szintekhez képest. Ez pedig valamennyi állati eredetű termék árát is befolyásolja - írta meg az Infostart. Az állattenyésztésben az önköltség kétharmad részben a takarmány, különösképp a gabona árától függ.
Vagyis az önköltség az elmúlt 4-5 hónapban növekedésnek indult, ami elsőként a feldolgozók átvételi áraiban is megjelent, miután a tenyésztők elkezdték érvényesíteni a drágulást az értékesítési árakban. Mindezt a feldolgozók is be fogják építeni a következő hetekben-hónapokban az áraikba, így ezt meg fogják érezni már a fogyasztók is - magyarázta a hússzövetség elnöke.
Éder Tamás hozzátette, a szakmai érdekképviselet vezetőjeként konkrét árprognózist nem adhat, de az általa említett számokból lehet "számolgatni", a 30-50%-os takarmánydrágulásból, és abból, hogy ezek az állattartás költségének kétharmadát adják.
- jelentette ki Éder Tamás.
Mindemellett a Hússzövetség elnöke azt is megjegyezte, a tavalyi év második fele - ellentétesen a világpiaci folyamatokkal - árcsökkenést hozott, kiemelten a sertés- és baromfihús esetében. Most viszont a húskészítmények - sertés, baromfi, marha - és tejtermékek mellett a tojás árának emelkedésére is fel kell készülni.
A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara közlése szerint az önköltségek emelkedése mellett az afrikai sertéspestis és a baromfiinfluenza hatása is hozzájárulhat a fogyasztói árak fokozatos emelkedéséhez. Az áremelkedés nem csupán a magyar fogyasztókat érintheti, hasonló folyamatokat látni külföldön is, teszik hozzá.