Bizonyára sokan nem tudják, hogy a hagymahéj tele van antioxidánsokkal, valamint a növények és emberek számára egyaránt hasznos tápanyagokkal. Nem érdemes tehát háztartási hulladékként kezelni és megszabadulni tőle, hiszen praktikusan is felhasználhatjuk a kertben és a konyhában is - írja a balconygardenweb.com.
1. Tökéletes komposztalapanyag
A hagymahéjat érdemes beletenni a komposztba, hiszen rengeteg, a növények számára is hasznos tápanyagot tartalmaz. Arra figyeljünk, hogy ne a halom tetejére tegyük, hanem temessük el néhány centiméter mélyen, nehogy a lebomlás során odavonzza az állatokat.
2. Mulcsozz hagymahéjjal!
Mulcsként is felhasználhatjuk a hagymahéjat, hiszen rengeteg hasznos tápanyagot juttathatunk ki így a növényeink számára. Ráadásul a száraz héjak hamar lebomlanak, és káliummal, valamint kalciummal látják el a talajt.
3. Hagymahéjból műtrágya? Lehetséges!
A hagymahéjból egyszerűen készíthetsz szerves anyagokban, illetve káliumban, vasban, magnéziumban és rézben gazdag műtrágyát. Használatával a növények sokkal ellenállóbbak lesznek az egyes betegségeknek, emellett javíthatjuk a termelékenységüket és serkenthetjük a növekedésüket is. Vegyünk 2-3 marék hagymahéjat, és áztassuk be 24 órára 1 liter vízbe. Ha ez megvan, szűrjük le a vizet, és használjuk havonta 3-4 alkalommal az oldatot fejtrágyaként növényeinken.
4. Készíts teát hagymahéjból!
A hibátlan, nem beteg, kórokozóktól mentes hagymahéjból teát is készíthetünk. Egy tanulmány szerint ugyanis a hagymahéjtea jól alkalmazható elhízás ellen, magas vérnyomás esetén, emellett allergiásoknak is ajánlott a fogyasztása.