Az Agrárminisztérium főosztályvezetője előadásában kitért arra, hogy Magyarországon az élelmiszeriparban jelenleg 4211 vállalkozás működik, közel 14300 főt foglalkoztat, az ágazat árbevétele meghaladja a 3.688 milliárd forintot. Mivel az elmúlt években megduplázódott a szektor nyeresége, így 30%-kal nőttek a bérek is.
Felkai Beáta emlékeztetett arra is, hogy az élelmiszeripar támogatottsága a 2014-2020-as időszakban elérte a 468 milliárd forintot. Ez az összeg a következő hét évben - a Vidékfejlesztési Programban - közel a duplájára nő, így mintegy 750 milliárd forintra pályázhatnak majd az élelmiszeripar szereplői.
A támogatások már az idei évben elindulnak. Az első félévben 50 milliárd forintos keretre a mikro- és kisvállalkozások - elsősorban eszközbeszerzésre - nyújthatnak be pályázatot, míg a második félévben 200 milliárd forintos forrásból a nagyobb vállalatok beruházásai valósulhatnak meg.