Napjainkban egyre többen keresik azokat az élelmiszereket, amelyek nem csak ízletesek, tápanyagban és vitaminokban gazdagok, hanem megvásárlásukkal a környezet védelméhez is hozzájárulnak - derült ki a Red Lemon közleményéből. De milyen előnyökkel jár a fogyasztásuk? Íme, 4 dolog, amit nem tudtál a biotermékekről!
Környezetkímélő
A biotermék választásakor Földünkért, unokáink jövőjéért is sokat teszünk, ugyanis a biogazdaságoknak az egyik fő jellemzője a fenntarthatóság. Egyre többen keresik hazánkban is a biotermékeket, amelyek a környezet védelmét is támogatják, hiszen előállításukkor kevésbé intenzív a földhasználat, így a talaj termőképességét és természetes regenerálódását is jobban meg lehet őrizni. Mivel a biogazdálkodás a természetes folyamatokra támaszkodva szintetikus kémiai anyagok felhasználása nélkül folyik és a tápanyagutánpótló- és növényvédőszerek használata is jelentősen korlátozott, így a talaj, a vizek, a levegő és az élővilág szempontjából kedvezőbb, valamint hozzájárul a táj és a természetes környezet megőrzéséhez.
Természetes eljárások és kíméletes szerek alkalmazása
A biogazdálkodásban az elsődleges cél a betegségek elkerülése és a megelőzés. Ennek érdekében például az azonos károsítók által veszélyeztetett növényeket nem szabad egymás után termeszteni, illetve oda kell figyelni arra is, hogy az ellenálló fajtákat vonják be a termesztésbe. Esetenként azonban szükség lehet a védekezésre is, amikor csak olyan növényvédő-szereket lehet használni, amelyek nem kerülnek be a növényekbe és káros szermaradékokat sem hagynak.
Műtrágya-, szintetikus- és toxikus anyag mentes
A biogazdálkodással, ellenőrzött körülmények között termelt gyümölcsök semmilyen műtrágyát, szintetikus és toxikus anyagot nem tartalmaznak, illetve minőségük is garantált. Többek között ezek miatt is folyamatosan növekszik a kereslet a biotermékek iránt és egyre többen tervezik meg tudatosan étkezésüket és folyadékbevitelüket, akár napokkal előre, a pandémia során pedig még inkább előtérbe került egészségünk megerősítése.
Szűcs Zsuzsanna, a Magyar Dietetikusok Szövetségének elnöke szerint a jelenlegi járványhelyzetben kiemelten fontos, hogy az immunrendszerünk optimális működése érdekében odafigyeljünk a vitamin- és folyadékfogyasztásunkra. A táplálkozási ajánlás szerint a nőknek legalább napi 2 liter, a férfiaknak pedig 2,5 liter folyadékot kell elfogyasztani.
- mondta el Szűcs Zsuzsanna.
Jó választás lehet például minden olyan gyümölcslé, ami biogazdaságokból származó gyümölcsökből készült, ennek köszönhetően adalékanyag-mentes, mikroelemekben, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ízletes és egészséges, és ezt választva még a környezet megóvásáért is teszünk.
Biztonságos adalék- és segédanyagok, GMO mentesség
A még teljesebb biztonság érdekében több éves átállási idő választja el a biotermék előállítást a hagyományostól, lehetőséget biztosítva a nem engedélyezett anyagok lebomlására, kikerülésére a gazdaságokból. Amennyiben a terméket semmiképpen nem lehet elkészíteni adalék- és segédanyagok nélkül, abban az esetben is csak olyat lehet használni a biogazdálkodásban, amelyek bizonyítottan ártalmatlanok. A biotermék előállítás egyetlen szakaszában sem szabad genetikailag módosított szervezeteket (GMO), és segítségükkel előállított anyagokat alkalmazni, így az ökológiai (bio) termék garantáltan nem tartalmaz GMO-t.