Ilyen is van: úgy tűnik, ezekkel a magyar termelőkkel nem tudott kibabrálni a fagy

MTI2021. április 17. 09:30

Az Eszterházy Károly Egyetem vizsgálata szerint a szőlőültetvényeket a fagy nem károsította jelentősen, terméskiesés nem várható - közölte az intézmény az MTI-vel pénteken.

Az elemzést az egyetem kísérleti szőlőültetvényeiben végezték rügymetszetek vizsgálatával. A legtermékenyebbek a főrügyek, ezek elfagyása sokszor a termés elvesztését jelenti, ám az idei eredmények szerint a főrügyek fagykára 10 százalék alatti. A 23 vizsgált fajta közül a legnagyobb arányú, 8 százalékos fagykárt a Merlot főrügyeinél mutatták ki, de a túlnyomó többségüknél nem érte el az 5 százalékot.

A fagyott főrügyek mellett a legtöbb esetben volt legalább egy ép mellékrügy, amelynek fontos szerepe lehet a fagykár utáni regenerációban. A mellékrügyek fagykára szintén nem jelentős, 3 fajta kivételével nem érte el a 3 százalékot. A Bianca mellékrügyeiben 12 százalék, a Ménesi Kadarkánál 6,3 százalék, a Merlot esetében 6 százalék a mellékrügyek fagykára. A szőlőrügyek a vizsgálat szerint kihajtásra alkalmasak, és minimális az esélye annak, hogy a rügy, valamint a szőlővessző fagyérzékeny része, a bélrekesz (diafragma) egyszerre fagyjon el - olvasható az elemzésben.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
szőlő, termés, fagykár, fagy, ültetvény, szőlőültetvény, rügy, fagyérzékeny, merlot,