Takarék Agrár24 • 2021. május 2. 07:00
Most még lehet, hogy Kolumbia a világ harmadik legnagyobb kávétermelője, de az éghajlatváltozás és az ebből eredő nehézségek új kihívások elé állítják az ottani termelőket. A kávé ellátási láncokban érintetteknek, és a kávé italok kedvelőinek is összegyűjtöttük a várható kihívásokat és a lehetséges megoldásokat egy blogbejegyzés formájában.
Egy új tanulmányban a tudósok modellek segítségével megjósolták, hogy az éghajlatváltozás hogyan hat majd a dél-amerikai ország kávétermelőire 2042 és 2061 között. A tanulmány azt mutatja, hogy azok a régiók, amelyek megélhetése a terménytől függ, a következő évtizedekben megtapasztalhatják a globális felmelegedés negatív következményeit.
A kávénövények hihetetlenül érzékenyek a kiszámíthatatlan időjárásra, ami - a World Coffee Research szerint - hatással van a megtermelhető kávébabok mennyiségére és minőségére is.
Az emelkedő hőmérséklet miatt Kolumbia azon területei, amelyek jelenleg a legjobb kávétermő helyek, hamarosan túl melegek és szárazak lehetnek ahhoz, hogy ezek a növények túléljenek. Azokon a területeken, ahol jelenleg csekély mennyiségű kávébabot termelnek, a jövőben a termelés növekedhet.
Az előrejelzések szerint az ország össztermése nem fog csökkenni, de az országos átlagok, a különböző régiók termelőinek eredményei között nagy eltéréseket mutathatnak.
"Az alacsonyan fekvő településeket negatívan fogja érinteni az éghajlatváltozás, és az ezeken a területeken élő termelők és családjaik ezreinek megélhetése kerül veszélybe, mivel a termelékenység az évszázad közepére valószínűleg a nyereségességi küszöb alá esik" - mondja Federico Ceballos-Sierra a tanulmány fő szerzője.
A kávétermelésnek fenntarthatóbbá kell válnia
A tengerszint feletti magasság a meghatározó tényező abban, hogy az éghajlatváltozás milyen hatással lesz arra, hogy a jövőben hol termeszthető a kávé. Egy 2015-ös tanulmány szerint a 2-3 fokos hőmérséklet-emelkedés világszerte a hegyekbe és az erdőrezervátumokba szorítaná az arabica kávébab termesztését.
A jövőben előnyösebb lesz a kávét magasabban, a hegyekben termeszteni. Így azok számára, akik megengedhetik maguknak, jó befektetés lehet földet vásárolni azokon a területeken. A kutatók szerint azonban a termelés nem költözhet folyamatosan egyre magasabb területekre. Az áthelyezés is drága, és nem feltétlenül opció annak az 550 000 kolumbiai kisbirtokosnak, akiknek jelenleg a termesztésből származik a jövedelmük. A világszerte értékesített kávé mintegy 80 százalékát kisbirtokokon termesztik Afrikában, Latin-Amerikában és Ázsiában.
Mi tehát a megoldás?
"A jövőbeni tanulmányok megvizsgálhatják a különböző alkalmazkodási stratégiákban rejlő lehetőségeket és azok költségeit, illetve értékelhetik, hogy mely lehetőségek a legjobbak" - mondja Dall'Erba. Ezek a stratégiák olyan lehetőségeket foglalnak magukban, mint az intenzívebb öntözés, a növények árnyékolása erdősávval, vagy a globális felmelegedésnek jobban ellenálló kávéfajták keresése. "A 40 éves horizonton túl, amelyre összpontosítunk, a kilátások az alkalmazkodás nélkül még borúsabbak lehetnek."
Írta: Dózsa Gergely, Takarékbank Agrárcentrum