agrarszektor.hu • 2021. június 3. 13:30
A Magyar Ásványvíz, Gyümölcslé és Üdítőital Szövetség adatai szerint, az elmúlt évben a járvány következményeként - valamennyi termékkategóriához hasonlóan - a gyümölcslevek forgalma is visszaesett az előző év forgalmához képest. A járvány megjelenése után 2020. II. negyedévében drasztikusan csökkent a fogyasztás, a kiskeredelemben is, de a vendéglátóhelyeken gyakorlatilag megszűnt. Ez a III. és IV. negyedévben javult ugyan, de még mindig nem érte el a 2020. év hasonló időszakának fogyasztását, így az éves eladások is alacsonyabbak voltak az előző évhez képest. Az pedig még továbbra is kérdéses, hogy mire számíthatunk az idén.
Az idei évben számos területen várható drágulás, elég, ha csak a húsokra, zöldségekre és a gyümölcsökre gondolunk. Most azonban úgy tűnik, hogy a gyümölcslevek sem fognak kimaradni a sorból, hiszen a termelők már most látják, hogy nem lesz jó hozam egyes gyümölcsökből, aminek az egyik fő oka nem más, mint a szélsőséges időjárási körülmények. Mint kiderült, még mindig bizonytalan a termés, mert a rendkívül hűvös és fényszegény tavasz miatt nagyon vontatott a vegetáció, vagyis a gyümölcsök fejlődése, érése - írja a HelloVidék.
Idén év végén decemberben is kiosztja a Portfolio Csoport a Portfolio Agrárdíjakat az Agrárszektor 2021 Konferencián. Ebben az évben nyolc kategóriában díjazzuk a hazai agrárgazdaság legjobbjait és a legkiemelkedőbb agrárgazdasági teljesítményeket.
- mondta dr. Apáti Ferencet, a FruitVeB elnöke.
Hozzátette, hogy a kertészetekben a munkák döntő részét hazai munkaerő végzi, de pont e speciálisabb ágazatokban fajsúlyos a határon túli munkaerő jelenléte. A határlezárások miatt már áprilisban kialakultak munkaerő-ellátási zavarok, de a hónap végére ezek a problémák megoldódtak. A tavaszi fagyok okozta drasztikus terméskiesések miatt a gyümölcstermesztés szezonális munkaerőigénye mérsékelt maradt. Az inputellátásban más jelentősebb nehézségeket, melyek a termelési folyamatokat akadályozták volna, nem tapasztaltak.
- emelte ki dr. Apáti Ferenc.
Fókuszban a gyümölcslevek
Az almát dolgozzák fel a legnagyobb mennyiségben gyümölcslének, pontosabban almasűrítménynek, ami később az almalé- és üdítőital-gyártás alapanyaga lesz. Ez a sűrítmény viszont más gyümölcsökből készített levekben is jelen van alapként, tehát nagyon fontos része az egész legyártásnak. Évjárattól függően hazánkban évente 250-450 ezer tonna almából készül 35-65 ezer tonna almasűrítmény. Plusz mintegy 10-15 ezer tonnára becsülhető az az alma mennyiség, melyből frissen préselt levet gyártanak, döntően kisüzemek. A második legjelentősebb gyümölcslé-alapanyag az őszibarack, melyből azonban a már jóval kisebb mennyiség jut el a léüzemekbe: mintegy 5-15 ezer tonna. Természetesen készítenek más gyümölcsökből is levet, például körtéből, meggyből, szilvából és kajsziból is, de ezek már jellemzően kisebb, egyenként néhány ezer tonna körüli mennyiségek.
A termést egyébként újra a tavaszi fagyok befolyásolták a legnagyobb mértékben, és a terméskötődésnek nem kedvezett a szokatlanul hűvös, borult, fényszegény időjárás sem. A termés még bizonytalan, mivel a rendkívül hűvös és fényszegény tavasz miatt nagyon vontatott a vegetáció, vagyis a gyümölcsök fejlődése, érése.
- elemezte a jelenlegi helyzetet a szakember.
Bizonytalanok az árak
Árak tekintetében még nagyon nehéz jó pontosságú becslésekbe bocsátkozni, hiszen még a termést is nagy bizonytalanság övezi. Arra azonban lehet számítani, hogy a kajszi és az őszibarack várhatóan ebben az évben is drágább lesz a megszokottnál. A többi gyümölcsfajnál van még remény arra, hogy normál, kiegyensúlyozott piaci viszonyokkal, illetve árakkal fogunk találkozni.
Azt viszont szem előtt kell tartani, hogy a természet képes 1-2 hét leforgása alatt átírni bármilyen előzetes várakozást és prognózist. Ha a következő hetekben bejönne egy tartósan csapadékos időszak, - mint ahogyan az az előző három év júniusaiban megtörtént - az rövid idő alatt nagyon jelentős károkat okozhat a szamóca, a cseresznye és a meggy termésében, aminek okán a szezon bizonyos részében jelentősen szűkülhet a kínálat, ami pedig az árak emelkedését eredményezheti. Vagyis, e gyümölcsfajoknak az kedvezne, ha napos, mérsékelten meleg és száraz idő következne jebben a hónapban.