Ettől leesik az állad: egészséges halcsalit fejlesztett egy magyar vállalkozás

MTI2021. június 6. 12:30

A halak természetes védekezőképességét és a vizek megóvását egyaránt segítő adalékanyagot fejlesztett ki a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete és a Timár Mix Kft. Az etetőanyaghoz keverhető több komponensű kiegészítő a halak életfolyamataira és a halastavi ökoszisztémára egyaránt pozitív hatást gyakorol.

A dinamikusan növekedő horgásztársadalom rendkívül nagy mennyiségű etetőanyagot használ az aktív kikapcsolódást jelentő tevékenysége során, amelyek nem minden esetben kedvezőek a felszíni vizekre és a halak életfolyamataira. Prof. Dr. Gyuricza Csaba, az egyetem rektora rámutatott, hogy ezen hatások csökkentése érdekében, különféle természetes anyagokat felhasználva fejlesztett új terméket a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézete és a Timár Mix Kft., amely egyszerre segít a vizek megóvásában és a halak természetes védekezőképességének támogatásában.

Az etetőanyaghoz keverhető innovatív adalékanyag lényegesen könnyebben emészthető a halak számára, továbbá számos olyan természetes összetevőt tartalmaz, amelyek segítik bélflórájuk egyensúlyának fenntartását és erősítik szervezetük ellenállóképességét. Mindez azért is fontos, mert az elmúlt egy évtizedben szerte Európában, minden víztípusban gyakran előfordultak ismert és ismeretlen vírusos, bakteriális és gombás betegségek, valamint parazitás fertőzések is.

Dr. Hegyi Árpád, a MATE Akvakultúra és Környezetbiztonsági Intézet kutatója elmondta, hogy az új, speciális körülmények között előállított adalékban felhasznált természetes eredetű anyagok a víz fizikai és kémiai tulajdonságaira pozitív hatást gyakorolnak, ezáltal segítik a környezeti fenntarthatóságot. Támogatják a természetes lebontási folyamatokat, így kevesebb káros gáz (szabad ammónia és kén-hidrogén) képződhet a tómederben. Az előzőekben említett kedvező folyamatok hosszú távon az egyik leggyakoribb problémára, a túlzott algásodásra is jótékony hatást fejtenek ki, amellyel az eutrofizáció nagymértékben lassítható. Az ideálisabb halastavi környezet estén lényegesen kevesebb kemikália, mint például az algásodás elleni mészhidrát vagy klórmész felhasználására lesz szükség, amely biztonságosabb üzemeltetést teszt lehetővé - magyarázta a kutató.

Timár Dániel, a Timár Mix Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy a kifejlesztett új termék ötvözi az Intézet korábbi K+F+I pályázatainak takarmányozási eredményeit, illetve a vállalkozás innovációját is. Ez az első lépése annak a fejlesztéssorozatnak, amelyet közösen szeretnének véghezvinni - tette hozzá a szakember. A speciális ásványi anyagok felhasználásával a halhúsban is igazolhatóan csökken a telített zsírsavak koncentrációja, és mindezzel együtt a felére csökkenthető a zsírok izomszövetekbe történő beépülése is, amely a humán táplálkozás szempontjából kifejezetten lényeges.

(A cikkben felhasznált képek a MATE és a Tímár Mix Kft. tulajdonát képzik.)

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
magyar-agrár-és-élettudományi-egyetem, mate,