A pandémia miatt a HORECA szektort érzékenyen érintő krízis ellenére Európában megnőtt a paradicsom-alapú termékek fogyasztása - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). Az európai országokban a gyors újraindulás következtében a fogyasztás növekedése várhatóan fennmarad az év második felében is. Köszönhetően a feldolgozók átmeneti leállásának a készletek lényegesen alacsonyabbak, mint amit a piaci igények mutatnak. Bár a termelés jelentősen növekedett, de mégsem elegendő mértékben, ezzel együtt elmondható, hogy az ipari paradicsom termő területeken a termesztés és a feldolgozás a kapacitás felső határán van. A világ termelése stabilitást mutat, habár az unión belül termelésnövekedés várható, a Kaliforniában lévő öntözési problémák; egyes kínai tartományokban az ujgur humanitárius válság miatt az Európai Unió által kivetett kereskedelmi szankciók, valamint a tengeri hajózási költségek megnövekedése kiegyenlítik a várható termelési mutatókat.
A becsült európai termésmennyiségek azt mutatják, idén mintegy 8,8%-os növekedésre számíthatunk 2020-hoz képest a termésbecslés alapján, ami 28%-os piaci részesedést jelent a világ ipari paradicsomtermelésében. Magyarországon a 2020-as évhez képest az idei évben mintegy 22%-os termésnövekedést jósol a Tomato Europe, ami mintegy 100 000 tonna ipari paradicsomot jelent. Összességében elmondható, hogy a termelési költségek növekedése, a megnőtt fogyasztói igények és a készletek gyors csökkenésének következtében a paradicsom-alapú termékek árain valószínűleg meg fog látszódni a pandémia hatása.