Egyszerűbb lett az élelmiszer-vállalkozások indítása: ezekhez már engedély sem kell

agrarszektor.hu2021. július 15. 14:45

Amihez eddig külön engedély kellett, ahhoz most már a bejelentés is elég: az élelmiszerforgalmazás, vendéglátás és étkeztetés területén lényegesen egyszerűbb lett a vállalkozás indítása. Ráadásul az elektronikus ügyintézés választásával néhány percre rövidülhet az ügyintézés FELIR-t érintő része.

Az állati eredetű élelmiszerek kiemelt figyelmet igényelnek az élelmiszerláncban eltöltött életútjuk során. Előállításuk, forgalmazásuk, érintkezésük más termékekkel, feldolgozásuk készételekké higiéniai, élelmiszerbiztonsági szempontból kiemelt jelentőségű, ezért indokolt a fokozott hatósági jelenlét ezen a területen - írja a Nébih. Korábban a jegyzői nyilvántartásba vétel mellett egy külön engedély, az élelmiszerlánc-biztonsági hatóság hozzájárulása is kellett a friss hús, friss halászati termék, nyers tej, hűtést igénylő tej és tejtermék, hűtést igénylő cukrászati készítmény és - ital kivételével - a vendéglátóipari termékek kereskedelmi forgalomba hozatalához.

Az élelmiszer-kereskedelemmel foglalkozó vállalkozást a hatóság az Élelmiszerlánc-felügyeleti Információs Rendszerben (FELIR) is rögzítette, így biztosítva a vállalkozások számára a FELIR azonosítót, amelynek megléte szintén feltétele a jogszerű működésnek. A jogalkotó a különengedély-kötelezettséget 2021. július 1-től megszüntette, de a fogyasztók továbbra is számíthatnak az élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság támogató felügyeletére és a FELIR azonosító kötelezettség továbbra is megmaradt. Szintén nem változik a jegyzői (mint kereskedelmi hatósági) bejelentkezés kötelezettsége.

A valamennyi élelmiszerlánc és agrárágazati szereplő részére kötelező elektronikus FELIR-regisztráció és a jegyzőnél megtett bejelentés tehát mostantól a következőképpen egészítik ki egymást:

  • Az élelmiszer-vállalkozónak be kell jelenteni kereskedelmi tevékenység indítási szándékát a területileg illetékes jegyzőnek.
  • Ha ezzel egyidejűleg az élelmiszer-vállalkozó elektronikusan regisztrálja a tevékenységet és a tevékenység végzésének helyét a FELIR-ben, egy lépésben megvalósul a közhiteles élelmiszerlánc-felügyeleti hatósági nyilvántartásba vétel és a FELIR azonosító megképzése, és ezzel máris indítható a bejelentett vállalkozás.
  • Ha az élelmiszer-vállalkozó nem az elektronikus ügyintézés mellett dönt, akkor keresse fel az illetékes járási hivatalt, ahol a FELIR- és tevékenység regisztrációt egyszerre el tudja intézni.

A Nébih elektronikus ügyintézési felületét használva nincs más tennivaló, 2021. július 1-től a FELIR azonosítóval és az adott tevékenységre vonatkozó tevékenység azonosítóval rendelkező élelmiszer-vállalkozó a jegyzőnél tett bejelentést követően jogszerűen forgalmazhat élelmiszert és végezhet vendéglátó tevékenységet. Az élelmiszer-biztonság szemlélete a külön engedélyes eljárás eltörlésének ellenére sem változott. Továbbra is kiemelt felügyeleti szempont a kockázati kategóriák megkülönböztetése, hiszen ez befolyásolja a hatósági ellenőrzéseket.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, élelmiszeripar, nébih, élelmiszerkereskedelem, változás, regisztráció, agrárágazat, bejelentés, nemzeti-Élelmiszerlánc-biztonsági-hivatal, bejelentési-kötelezettség, kereskedelmi-forgalom, rendszer, tevékenység, vállakozás, vendéglátó,