Augusztus 1-jén hatályba lépett az új bortörvény (2020. évi CLXIII. törvény a szőlészetről és borászatról), amelyet tavaly decemberben fogadott el az Országgyűlés. Az új, hazai szőlő és bor szabályozási rendszer három részből épül fel: a törvényből, a kiadott kormányrendeletből, valamint a miniszteri rendeletekből. A korábban kiadott Kormányrendelet 435/2021. (VII. 16.) a szőlő és bor ágazati hatósági eljárásokról és adatszolgáltatási kötelezettségekről tartalmazza többek közt a szőlőtermesztés, a borászati termék előállítás-, és forgalombahozatali rendjét, és itt a 2022. január 29-től bevezetésre kerülő ePincekönyvvel kapcsolatos előírások is megtalálhatóak, amelynek célja korábbinál gyorsabb és hatékonyabb adatgazdálkodás - írta meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).
A most megjelent agrárminiszteri rendelet a szőlő- és bortermelés részletes végrehajtási szabályairól rendelkezik. A szőlőtermesztés fejezetben a borvidékekről termőhelyi kataszterről, fajtáktól és telepítési engedélyekről, nyilvántartásról és szüretről értekezik, valamint a borászati termékek előállításának és forgalomba hozatalának, az érzékszervi és az analitikai vizsgálatoknak a rendje is részletesen leírva megtalálható a rendeletben. A jelöléseknél egy új előírás, az Európai Unió területén először Magyarországon, hogy a közfogyasztásra forgalomba hozott borászati terméken kötelező a forgalombahozatali azonosító feltüntetése, amelyet az "L" vagy "FHA" felirat előz meg.
A teljes AM rendelet az alábbi linken érhető el. A rendelkezések végrehajtására átmeneti év lesz biztosítva, a 2021. évi szüret időszakára még a 2020. évi szabályok érvényesek.