Bekeményít az Unió: még szigorúbb vizsgálatokon fognak átesni az élelmiszerek

MTI2021. augusztus 12. 12:15

Az Európai Bizottság szigorúbb határértékeket vezet be az élelmiszerekben található nehézfémekre - így a kadmiumra és az ólomra - vonatkozóan, azzal a céllal, hogy csökkentse a táplálékok rákkeltőanyag-tartalmát - olvasható a brüsszeli testület szerdai sajtóközleményében. A többéves tudományos kutatással alátámasztott bizottsági döntés értelmében a gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben és olajos magvakban esetlegesen előforduló, rákkeltő környezetszennyező kadmium maximális szintjét csökkenteniük kell az árutermelőknek, hasonlóképpen az ólomét, a csecsemők és kisgyermek számára készült tápokban is.

Ezenkívül a bizottság új maximális ólomtartalom szintet állapított meg az erdei gombára, a fűszerekre és a sóra vonatkozóan. Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos a döntéssel kapcsolatban elmondta, hogy az egészségtelen táplálkozás növeli a rák kockázatát. A határozat által biztonságosabbá és egészségesebbé teszik az élelmiszereinket, ahogyan azt az EU rákellenes tervében is vállalták. Ez egy újabb lépés az uniós élelmiszerláncban már most is magas és világszínvonalú uniós szabványok megerősítése felé - szögezte le. A szigorúbb határértékeket augusztustól 31-től kell alkalmazni. Azok a termékek, amelyek ezeket a fémeket az új határértékeken túl tartalmazzák, de az új szabályok hatályba lépése előtt kerültek a piacra, február végéig még értékesíthetők.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
élelmiszer, gyümölcs, élelmiszeripar, zöldség, gomba, élelmiszerbiztonság, környezetszennyezés, kutatás, szabályozás, európai-unió, gabonafélék, fűszer, bizottság, szigorítás, rákkeltő, egészségügy, biztonság, rákkeltő-anyag, tartalom, biztonsági,