agrarszektor.hu • 2021. augusztus 18. 14:45
A régió első lazacfarmja valósulhat meg mintegy 8,4 milliárd forintból Zalaegerszegen. Az építkezés a tervek szerint jövőre kezdődik, az első lehalászás pedig 2024-ben lesz esedékes. A csúcstechnológiával működő halgazdaság alapítója a Zalmon Kft., amely a beruházással szeretné megteremteni a magyar halgazdálkodási export alapját is.
Mintegy 8,4 milliárdból épülhet meg a régióban először egy csúcstechnológiával működő szárazföldi lazacfarm Zalaegerszegen. A Magyar Halgazdálkodási Operatív Program (MAHOP) a Magyarország számára lehívható Európia Uniós forrásból mintegy 3 milliárd forintot biztosít a beruházás számára. A fennmaradó részt banki hitelekből és befektetői forrásokból finanszírozza majd a leendő üzemeltető, a Zalmon Kft. - írja a Napi.hu.
- mondta Sagyibó Viktor, a cég tulajdonosa.
A vállalkozó beszámolója alapján az építkezés 2022-ben indulhat, és várhatóan 2024-ben megtörténhet az első lehalászás. A lazacfarmon a tervek szerint 26 főt alkalmaznak majd. A szakemberek keresése már elkezdődött, a leendő alkalmazottaknak pedig egy fél éves szakmai továbbképzést is tartani fognak. Sagyibó Viktor szerint a nemzetközileg elismert magyar szakemberek felkutatása közel sem lehetetlen feladat, mivel Magyarország nagyon komoly képzést folytat a halászat és halbiológia terén. Mintegy 300 ezer hal fog élni a rendszerben 2024 év végére az előzetes számítások alapján. Onnantól kezdve a heti kibocsátás egyenletes, körülbelül 19 tonna lesz, ami nagyjából 4,3 ezer darab 4,5 kilogramm méretű halat jelent. Éves szinten ezer tonna a cél. Az első értékesítés is 2024 év végén várható.
- közölte.
Nem terveznek értékesíteni élő halat, de nem is fogják feldolgozni őket teljesen. A kifejlett lazacokat levágják, majd a friss haltesteket kizsigerelve (head-on-gutted), jégen tárolva szállítják majd el hűtött teherautókban, hogy azok minél tovább frissek maradjanak és legkésőbb 12 órán belül megérkezzenek az európai nagykereskedőkhöz. Az export mellett a hazai piacra is készülnek termelni, amivel elő kívánják segíteni a hazai fogyasztás növelését. Az üzletember a külföldi és magyar szakemberekkel történő konzultációja után úgy látja, hogy komoly igény mutatkozik a környezettudatos módon előállított (azaz jobb minőségű, frissebb, antibiotikum, mikroműanyag- és vegyi anyag mentes) lazacra a hazai és a világpiacon is.