agrarszektor.hu • 2021. augusztus 23. 09:45
Pusztító hőség, szörnyű szárazság, váratlan fagy: a szeszélyes időjárás hatására egyre gyakrabban bekövetkező időjárási extremitások a mezőgazdaságban dolgozókat is hatalmas kihívások elé állítják. Ezeknek következményeitől mi sem maradunk mentesek, az élelmiszerárak ugyanis egyre csak nőnek.
Az arabica kávé ára egy év alatt megduplázódott, hét éve nem tapasztalt magaslaton jár: az ok a Brazíliában beköszöntő extrém alacsony hőmérsékleteknek tudható be - írja az Infostart. A cukor árának világpiaci drágulása szintén köthető a brazíliai fagyokhoz, és a búza ára is egye csak emelkedik annak köszönhetően, hogy szárazsággal és rekordmagasságú hőmérsékleti értékekkel kell megküzdeniük a termesztőknek. Ezek a példák mind azt mutatják meg, hogyan hat a mindennapi életre is a klímaváltozás, a kutatók szerint pedig ez egyre csak romlani fog.
- fogalmazott Cynthia Rosenzweig, a Columbia Egyetem Föld Intézetének adjunktusa és vezető kutatója a CNN Businessnek.
Az élelmiszerek ára 31 százalékot emelkedett az elmúlt esztendőben a FAO, az ENSZ élelmiszerügyi szervezete szerint. Az infláció hátterében áll többek között a kínálat szűkössége, melyet az időjárási extremitások okoznak.
- mondja Jennifer Bartashus, a Bloomberg Intelligence vezető elemzője, aki a kiskereskedelmi alapanyagok és a csomagolt élelmiszerek területével foglalkozik. Robert Yawgernek, aki már 35 éve dolgozik ezen a piacon, nem ismeretlen a mezőgazdasági árrobbanás, a korábbi fellendülésekkel szemben azonban a mostanit véleménye szerint nem tipikus tényezők, például a feltörekvő piaci kereslet vagy a gyenge amerikai dollár hajtja.
- mondta Yawger, a Mizuho Securities ügyvezető igazgatója.
Az élelmiszer-drágulásnak persze az extrém időjáráson túl további okai is lehetnek. Amerikában ilyen például a munkaerőhiány, a szállítmányozás növekvő árai, illetve a csomagolási költségek emelkedése.