A krumplitej lehet a legújabb őrület: hamarosan mindenki ezt fogja inni?

agrarszektor.hu2021. szeptember 5. 13:30

Egy svéd cég által megalkotott, burgonya alapú tej azzal hirdeti magát, hogy a leginkább fenntartható növényi tejet hozták létre. A növényi tejek elkerülhetetlenek a 21. században, bizonyos Facebook csoportokban már szinte valutának is számítanak és népszerűségük töretlenül növekszik. A különböző tejtermékeket helyettesítő növényi alapú termékek piaca 2019-re már meghaladta a 16 milliárd dollárt, melynek jelentős részét a zab és a mandula alapú tejek adták.

A növényi alapú tejek azonban számos más alapanyagból is készülhetnek, a rizstől a kókuszon át a szójáig. A svéd cég a burgonya alapú tejével kíván belépni erre a piacra, mely a leginkább fenntartható növényi tejhelyettesítő lehet az Euronews szerint. Tekintve, hogy ezen termékek fogyasztói közül sokan környezeti szempontok miatt választják a tej alternatíváját - írja a Világgazdaság. A cég szerint a termék egy kilogrammjának előállítása során mindössze 0,27 kilogramm széndioxid kerül az atmoszférába, míg ugyanezek az érték a zab esetében 0,9, a mandula esetében pedig 0,7 kilogramm.

A növényi alapú tejek forgalmának növekedésével ráadásul kérdéses, hogy a mandula mennyire lesz képes lépést tartani, tekintve, hogy a világ mandulatermelésének 80 százalékát adó Kalifornia aligha képes termelését túlságosan sokáig fokozni. A krumpli ráadásul még a zabnál is kevesebb termőföld felhasználását is igényli. A termék, mely egyelőre Nagy-Britanniában érhető el, tehát akár sikeres is lehet, jóllehet az értékelések közül több is azon panaszkodik, hogy a teában vagy a kávéban csomósodik, ami egy tejhelyettesítő esetében komoly probléma.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
krumpli, termőföld, szója, zab, fenntartható, tejtermék, termelés, alapanyag, kalifornia, növényi-alapú-termék, mandula, növényi-tej, növényi-alapú, tejfogyasztás, fogyasztói-szokások, fenntartható-élelmezés,