Tóth Enikő • 2021. október 3. 06:00
A közelgő időszakban egyre gyakoribbak lesznek a megfázások és meghűlések, vagy az immunrendszer gyengülése. Nagy segítség ilyenkor az ember számára a különböző gyógynövényekből készült teák fogyasztása, hiszen legtöbbje kiváltja hatóanyagában a különböző gyógyszereket is akár. A hazai fogyasztók körében ismertek a kamilla, bodza, hársfavirág teák, de számos más fajtával is találkozhatunk a polcokon. Szinte nincs már betegség amire ne találnánk gyógyhatású teafüvet.
Az idei ősz hirtelen jött, és komoly lehűlésekkel kopogtatott az ajtónkon, ezért nem volt ideje felkészülni a szervezetünknek a betegségek és meghűlések ellen. A hideg beköszöntével befejeződtek a gyógynövények begyűjtési és feldolgozási szokásai, így óriási választékkal találkozhatunk a boltok polcain. Ezek felkeresése mellett fontos a tájékozódás és a körültekintő választás, hiszen fontos, hogy megbízható forrásból származzon a gyógynövény-készítményünk.
Szinte mindenki ismeri a legnépszerűbb és legkeresettebb gyógyteákat, a kamillát, bodzát, hársfavirágot és csipkebogyót. Ezeknek gyulladáscsökkentő, izzasztó és immunerősítő hatásuk van, amelyek nagy segítséget nyújthatnak a téli időszakban. A legyengült immunrendszer erősítésére és a nátha, meghűlés tüneteinek enyhítésére számos gyógynövény alapú étrend-kiegészítő készítmény is rendelkezésre áll, amelyek egy része a gyógynövények tovább dolgozott, standardizált kivonatait, hatóanyagát tartalmazza.
- mondta az Agrárszektornak Gy. Nagy Ágnes, gyógynövénytea forgalmazó.
Ez manapság már annyiban különbözik, hogy tudatosan, betegségre célzottan szedik a növényeket, ezeket speciálisan tisztítják, ezután hűtik őket, így az akácmoly ellen tudnak védekezni, majd a különböző receptek alapján keverik, és csomagolják. Számos teatípus megtalálható a boltokban, akár filteres, akár szálas teáról beszélünk, de a jól ismert és bevált gyógynövény teák mellett rengeteg, Magyarországon nem található, de rendkívül hatásos gyógynövényekkel is találkozhatunk, ha igazán szemfülesek vagyunk.
Gyógytea receptjei között találhatók idegrendszert támogató, máj- és epegondokat enyhítők, keringési rendszert támogató készítmények is. Légzőszervi és emésztőrendszeri betegségek esetén, vérnyomás szabályozásra és nőgyógyászati problémák kezelésére is van készítmény a bihari füvesember teái között, akárcsak immunerősítő vagy bőrbetegségek enyhítésére való keverék is. Azt is megtudtuk, hogy Ion Bonchis gyógynövényszakértő közel 300 féle gyógynövényt és gyümölcsöt használ fel teáihoz, van olyan keverék, melyben 32 féle jótékony hatású alapanyag található.
A jó szakemberek ismerik a növények fenológiai fázisait, hogy melyik része a hasznosítható, és melyik időszakban a legintenzívebb a hatóanyaga a szedéshez. A gyógynövényteák elkészítése gondos feladat, hiszen az emberek szálanként szedik a növényt, megfelelően kezelik és tisztítják, majd az egyedi receptek alapján összeállítják a tökéletes teát. A rengeteg féle gyógynövények között megtalálhatóak őshonos magyar, de erdélyi, Bihar-hegységi fajták is, ilyen például a keringést segítő pirítógyökér. Van olyan gyógynövény, aminek egyik része gyógyhatású, más része mérgező, ami komoly tudományt kíván, nem lehet mindent mindennel keverni, így szakember nélkül nem ajánlott házilag nekiállni a gyógynövényteák összeállításának. A gyógynövényteák nem csak gyógyításra, de megelőzésre is kifejezetten ajánlottak. Méregtelenítő, immunerősítő, szíverősítő, keringés segítő teák kifejezetten kúraként ajánlottak. Az egészséges szervezetnek is érdemes évente egy kúrát alkalmazni, hiszen tovább segíthetjük szervezetünk jólétének fenntartását.
Hogyan készítsük el a gyógynövény teánkat?
A gyógynövény teák készülhetnek virágzatból, gyökérből, levélből vagy termésből, éppen ezért mindnek sajátos elkészítési folyamata van. A tea elkészítésénél fontos, hogy forrázott vizet használjunk, ne mikrohullámú sütőben melegítve, vagy langyosan áztassuk gyógyfüveinket, hiszen könnyedén veszíthetnek hatóanyagaikból. A virágzatból, levélből és hajtásvégekből készült teákat forrázni, a gyökereket, kérgeket és termést főzni kell, míg akadnak olyan nyálkatartalmú növényből készült teák, amelyeket hidegáztatással kell elkészíteni, ilyen akár a csipkebogyó. A teakészítményeket érdemes ízesítés nélkül fogyasztani, hiszen így erősebb hatást fejtenek ki, és nem gyengítjük a hatóanyagtartalmukat.