2024. április 28. vasárnap Valéria
Zártkörű borkóstoló - világelső borokat mutatott be a Jammertal Borbirtok

Zártkörű borkóstoló - világelső borokat mutatott be a Jammertal Borbirtok

agrarszektor.hu
A CMB 2021-en a világ legjobbjának választott vörösbora volt a Jammertal Borbirtok nemrégiben lezajlott borkóstolójának szépségkirálynője. A szokásokhoz híven két udvarhölgyet is hozott magával. A 2015-ös Cassiopeia Merlot mellett Kövesdi Zsófia főborász a 2012-es Cassiopeia Merlot-t és a 2011-es Koh-I-Noor Merlot-t is bemutatta a Vince Gála keretében megtartott zártkörű rendezvényen.

A jelenlegi világelső vörösbornál is jobbakra képes a Jammertal Borbirtok, amelynek célja, hogy mind tökéletesebb és szépségében mind teljesebb vörösborokat kínáljon a prémium minőségre igényes vásárlóknak és borrajongóknak - hangzott el a pincészet közelmúltban megtartott borkóstolóján. A Vince Gála keretében, ám zárt körben megrendezett előadás során Kövesdi Zsófia főborász három kimagasló tételt mutatott be a Jammertal Borbirtoktól. Mint ismert, nemrégiben Grand Gold Medal Revelation Red Wine díjat nyert a Jammertal Borbirtok 2015-ös Cassiopeia Merlot-ja a Concours Mondial de Bruxelles 2021 bor-világversenyen, amely a magyar borszakmában mindezidáig egyedülálló elismerést jelent. A Jammertal Cassiopeia és a Koh-I-Noor borai már eddig is komoly helyezéseket értek el különböző nemzetközi versenyeken, az idei kiemelkedő díj tehát nem előzmények nélküli elismerés.

Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!

December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.

Forrás: Jammertal Borbirtok

Három kiemelkedő tétel

A közönség bevonásával lezajlott borkóstolón a Jammertal Borbirtok nem csupán a díjnyertes tételt, hanem két régebbi büszkeségét, a 2012-es Cassiopeia Merlot-t és a 2011-es Koh-I-Noor Merlot-t is bemutatta.

Sajátos, hogy a legrangosabb díjat a három közül éppen a legfiatalabb tétel nyerte el. Szeretném azonban bemutatni, hogy a Jammertal Borbirtok ennél jobb borokat is tud kínálni a minőségre fogékony közönségnek

 - mondta el az eseményen Kövesdi Zsófia.

A vertikális kóstoló során a legfiatalabb, 2015-ös tételtől a legidősebb, 2011-es Koh-I-Noor felé haladva ismerkedhettek meg a résztvevők a terítékre került borokkal. A főborász elmondta: mindhárom borban elsősorban az érett, édeskés fűszeres jegyek dominálnak, így a szegfűszeg, a fahéj, de tetten érhető bennük a csokoládé is. Mindegyik bor meglehetősen magas, 14-16 százalékos alkoholtartalommal bír.

Szigorú technológia

Az édeskés jegyek oka nem a maradékcukorban keresendő - szögezte le Kövesdi Zsófia, aki hangsúlyozta: tudatosan törekszik arra, hogy a kész bor cukortartalma a nullához közelítsen, de lehetőség szerint minimális legyen. Ennek oka a Brettanomyces borbetegség elkerülésére tett erőfeszítéseikben keresendő. Mint ismert, a Brettanomyces gombák elsősorban fahordós tárolású/érlelésű boroknál okozhatnak súlyos íz- és szaghibákat. Szaporodásukhoz már kevés maradék cukortartalom is elegendő, ezért a Jammertal Borbirtoknál Kövesdi Zsófia igyekszik a maradékcukrot minimálisra szorítani. A Villányi borvidék karaktere egyébként sem indokolja a cukortartalom megtartását, hiszen a térség talajtani és főleg éghajlati adottságai miatt kevéssé savas borokat ad. Ebből adódóan jelentősebb maradékcukor zavaró lenne a borban. 

Az édeskés ízvilág oka a kishordó használatban keresendő, amely elsősorban vaníliás jegyeket ad a bor számára

 - tette hozzá a főborász.

Forrás: Jammertal Borbirtok

Kína a legfőbb vevő

Az előadáson elhangzott: a bor 18-24 hónapos hordós érlelés után kerül palackba, ahol tovább zajlik annak formálódása, érése. A végeredmény olyan magas minőségű borokat jelent, amelyek a nemzetközi piacokon is szép eredményekkel állják meg a helyüket. 

A kiváló minőség dacára Nyugat-Európában nehéz a francia és olasz borok mellett érdemi piacot nyerni, az egyre inkább borértő, a minőségre igényes és nem utolsósorban fizetőképes kínai piac azonban nagyra értékeli a Jammertal Borbirtok szóban forgó tételeit

 - mondta el Kövesdi Zsófia. Hozzátette: a Jammertal Borbirtok kimagasló tételei több mint nyolcvan százalékban a kínai piacon találnak gazdára.

A főborász elismerte: a nagyon komoly eredménynek számító Grand Gold Medal Revelation Red Wine díj természetesen új megvilágításba helyezi a Jammertal Borbirtok tételeit a meglehetősen zárt és nehezen megnyíló nyugati országok prémium borpiacán is. Ez a díj egyben megmutatta, hogy Villánynak helye van a világ legnagyobbra értékelt kékszőlő termő terroirjai között. Csak világszínvonalú szőlőből lehet világelső bort készíteni. "Villány tesz bennünket naggyá."

A Jammertal Borbirtok Villány nagyobb borászatai közé sorolható, mintegy 85 hektárnyi saját szőlőbirtokkal rendelkezik. Ez a 2015 óta folyó tudatos területvásárlások következménye. Addig a pincészet jobbára szigorú minőségi követelményeket támasztva vásárolt szőlőből dolgozott. Jelenleg a Villányi borvidék legjobb dűlőiben lévő saját szőlőik mellé még évi 25 kitűnő adottságú hektárról fogadnak be kiemelten jó alapanyagokat kipróbált beszállítóktól.

CÍMLAPRÓL AJÁNLJUK
KONFERENCIA
AgroFuture 2024
Új rendezvény a fenntarthatósági követelményeről és innovációs lehetőségekről!
AgroFood 2024
Országos jelentőségű rendezvény az élelmiszeripari vállalkozások számára!
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Tudatos vállalati energiamenedzsment a hazai cégeknek!
Agrárium 2024
Jön a tavasz kiemelkedő agráripari konferenciája!