Veres Virág Cintia • 2021. november 24. 06:00
Robogunk a karácsony felé, ami a gasztronómia szempontjából azt jelenti, hogy a legtöbb család asztalára felkerül egy méltatlanul mellőzött étel: a hal. Mindenki tisztában van a hal fontosságával, jótékony hatásaival és persze azzal is, hogy milyen egészséges. Mindezek ellenére alig eszünk belőle mi, magyarok, a fogyasztásunk jóval az uniós átlag alatt van. Pedig ez nem volt mindig így, voltak kifejezetten olyan időszakok, mikor az volt a furcsa, ha nem halat ettek az emberek. A megváltozott fogyasztói szokásokról, árakról, súlyos problémákról és kilátásokról egy szakértő, Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója számolt be az Agrárszektornak.
A karácsonyi asztal ikonikus és egyben elmaradhatatlan fogása a halászlé és a sült hal, lényegében ez az az időszak egész évben, amikor felpörög a hazai halvásárlás. Idén sajnos a megnövekedett takarmányárak, a magas üzemanyag- és bérköltségek miatt drágulást tapasztalhatnak a vásárlók a hal esetében is. Ám nem csak ezek a problémák, melyek az ágazatot komoly kihívások elé állítják. Elsőre nem is gondolnánk, hogy mi minden áll a háttérben.
Jön az agrárium csúcseseménye, az Agrárszektor Konferencia!
December 9-10-én rendezi meg a Portfolio Csoport az Agrárszektor Konferenciát, amely ma a hazai agrárium csúcseseményének számít. A kétnapos rendezvény napirendre tűzi azokat a legaktuálisabb és legforróbb témákat, amelyek döntően befolyásolják az agrárgazdasági szereplők üzleti-gazdálkodási tevékenységének eredményességét. A konferencia egyedülálló módon nyújt átfogó információkat az agrárgazdaság helyzetéről, és ad prognózisokat a támogatási, a finanszírozási, a piaci és az üzleti lehetőségekről, emellett napirendre veszi a legfontosabb szabályozási változásokat is. A résztvevőknek lehetőségük nyílik networkingre és kapcsolatépítésre is, és az esemény színvonalát rangos szakmai díjátadó is emeli. Ne hagyja ki az év egyik legfontosabb agráreseményét, jöjjön el a Portfolio Agrárszektor Konferenciára december 9-10-én.Alig eszünk halat - de miért?
Évente átlagosan 6,5 kilogramm halat fogyasztunk el fejenként, a 20 kilogramm/fős uniós átlaghoz képest. Ennek egyéb, döntő oka pedig nem más, mint a tradíció.
- mondta Lévai Ferenc lapunknak.
A szakember hozzátette, hogy a hal feldolgozottsági foka is probléma itthon: míg egy pulykát, csirkét vagy sertést, már feldolgozott, konyhakész módon kínálnak, addig a halat pucolni kell és nem is használható fel minden része. Tehát egyszerűen nem komfortos a konyháknak.
Ha hal, akkor ponty
A legkedveltebb halfajta a magyarok körében a ponty, ami azért alakult ki, mert pont ez a fajta jut eszünkbe akkor, ha halra gondolunk. Ő a legjelentősebb tenyésztett, az egyetlen háziasított halfajunk. Mondhatni azt is, hogy a ponty a mindenevő "vízisertés". Kedvencünk a ponty, finom íze és a húsminősége miatt is. Az Aranyponty Zrt. vezérigazgatójától megtudtuk, hogy a ponty a hazai tógazdasági haltermelésnek mintegy 80%-át teszi ki. Ezen kívül a hazai akvakultúrás zárt, melegvizes rendszerekben termelnek még afrikai harcsát, tokféléket, sügérféléket, és minimális mennyiségű pisztrángot is. Ami viszont a pozitív a sok negatív hír mellett, hogy büszkék lehetünk rá, hogy közel 5000 tonna afrikai harcsa-termelésünkkel vezetjük az európai rangsort.
2021. a magyarországi halágazat fekete éve
A klímaváltozás az élet egyre több területén okoz nehézséget, egyre több témában felmerül, és bizony a haltenyésztést sem kerülte el. Olyannyira nem, hogy ahogyan Lévai Ferenc fogalmazott,
Ennek pedig több oka is van, többek között a téli csapadékhiány miatt a téli feltöltésre alapozott halastavak szárazon maradtak, a gyenge nyári esővizet az intenzív vegetáció és a szomjas földek pedig szó szerint elitták a vizet. Ekkor már látszott, hogy körülbelül akkor 30%-kal csökkent a haltermelés. Erre jött rá a rendkívül meleg, aszályos nyár, ami több volt, mint aggasztó: minden nap 1,5-2 centiméter víz párolgott el. A halak viszont nem meglepő módon nem tudják tolerálni a víz hiányát, hiszen a létük alapja, ez az életterük. Amikor csökkennek a vizek, akkor nem csak az alacsony vízszinttől szenvednek. Sajnos ilyenkor nagyobb veszélynek vannak kitéve a halak, mivel az sekély vízben sokkal jobban tudnak rájuk vadászni a halevő madarak és állatok is, tehát az élettér mellett a védelem is jelentősen csökkent számukra. Ezen kívül a legmelegebb vizekben a kevesebb a természetes haltáplálék és a takarmányok is rosszabbul hasznosulnak.
Semmi nem volt a helyén az idei évben
A minimális csapadékok sem segítettek lényegében semmit, ami pedig szintén óriási - egyelőre megoldatlan - probléma az ágazatban, az a biztosítás.
- fogalmazott Lévai Ferenc.
A jogos kérdés: miért nem védjük azt, ami másokat is véd?
Mindamellett, hogy fontos lenne minél több halat fogyasztanunk, a vízvédelem lenne még igazán fontos. Gondoljunk csak bele, hogy egy halastó diverzitása (fajgazdasága) mennyivel nagyobb például egy szántóéval szemben. Rengeteg élőlény élőhelyéül szolgál, ráadásul több védett faj is megfordul a vizeknél. Ez pedig nagyon rossz irányba vezethet az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója szerint, aki úgy véli, hogy a helyzet kritikus.
- hívta fel a figyelmet.
A karácsony a halágazat számára is ünnep
A magyar éves halfogyasztás mintegy 30-38%-át ekkor értékesítik, ilyenkor szinte hagyományosan mindenki keresi és eszi is a halat. Ezt jól bizonyítja az is, hogy az éves 5500 tonnás étkezési hal mennyiségből nagyjából 3000 tonna ilyenkor kel el. Mint kiderül, tavaly a járvány ellenére sem csökkent a karácsonyi forgalom, a jó hír pedig az, hogy az ünnepre minden halfajból bőséges lesz a választék. A szakember úgy fogalmazott, hogy inkább önként korlátozzák az exportot, de itthon, a hazai ellátásnak zavartalannak kell lennie. Ilyenkor egyébként a ponty mellett lényegében minden hal kelendő, de most fogy a legtöbb a minőségi termékekből: a harcsák, a pisztráng, a süllő, a halszeletek, a haltej, a belsőség, a halfej és a halfilé is keresettebb a vásárlók körében, mint máskor.
A sokakat foglalkoztató kérdés: milyen árakra számítsunk?
Az élelmiszerágazat jelenleg 30%-os áremelkedést kénytelen realizálni az előző évhez képest, a magyar haltermelés is körülbelül itt fog megállni. Tehát hozzávetőlegesen 30-35%-kal kell idén többet fizetnie a vásárlóknak a halakért, mint tavaly ilyenkor.