Ondré Péter, az AMC ügyvezetője elmondta, az éves 6,5 kg fejenkénti átlagfogyasztás 40-45%-a realizálódik ebben az időszakban. A "Kapj rá!" halfogyasztást ösztönző kampány célja a korábbi, 5,4 kg/fő éves átlagos fogyasztás 20%-kal való növelése volt, valamint a halból készült ételek általánossá tétele és a fogyasztói edukáció. A program 2017-es indulása óta csaknem 5 millió embert értek el, és 77 ezer adag ételt kóstoltattak különböző rendezvényeken és roadshow-kon.
- jelentette ki Ondré Péter.
A "Kapj rá!" kampány fő üzenete, hogy egész évben érdemes halat fogyasztani, hiszen magas omega-3 zsírsav, foszfor-, jód-, fluor-, szelén-, vas-, kálium- és kalcium-, valamint A-, D-, B2-, B6-, és B12-vitamin-tartalma. A hal fogyasztása csökkenti a szívroham kockázatát, sokat segíthet például a stressz leküzdésében, vagy a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében, csökkenti az időskori szellemi leépülés kockázatát.
Az Advent Óbuda Fő téri vásáron 2021. november 26. és december 24. között különféle halfajták elkészítési módjaival, illetve halas különlegességek és egyedülálló ízvilágú halakkal ismertetjük meg a látogatókat hétvégén. Emellett hétköznap a kisebbeket gyermekfoglalkoztatóval, halas játékokkal, kézműves foglalkozással, kvízjátékkal várjuk - hangsúlyozta az ügyvezető. A receptekért és érdekességekért érdemes az alábbi oldalt is felkeresni, ahol megtalálható Rácz Jenő séf halgasztro videóblog sorozata, halbolt és halétterem kereső, halas tematikájú játékok és egy nagy halhatározó érhető el applikáció formájában is.
Lévai Ferenc, a MA-HAL szóvivője kiemelte, az édesvízi halakat már most érdemes beszerezni, hiszen a halhús az otthoni fagyasztást is jól viseli. Az idei haltermés várhatóan elmarad a korábbi évektől mennyiségben, ugyanakkor biztonsággal lesz elegendő hazai ponty, harcsa, afrikai harcsa, busa is karácsonyra. Arra azonban mindenkinek fel kell készülnie, hogy idén jelentősen, mintegy 30-35%-kal lehetnek drágábbak az halak, mint egy évvel ezelőtt.
- mondta Lévai Ferenc.
A MA-HAL szóvivője emellett arra is felhívta a figyelmet, hogy a hazai halgazdaságokat választva a fogyasztók nem csak biztonságos és ellenőrzött halat kapnak, hanem a fenntartható, intenzív gazdaságok a környezetvédelmi szempontokra is figyelnek. A karácsony előtti hetekben - a korábbi évekhez hasonlóan - a termelők országszerte mintegy 80-90 helyen kinyitják kapuikat, így a fogyasztóknak lehetőségük lesz közvetlenül haltermelőktől is vásárolni. Az interaktív térkép ezen a weboldalon található. A kampányról további információk ezen és ezen az oldalon érhetők el. Az Agrárszektor az idei halterméssel és a halágazattal kapcsolatos legfrissebb cikke itt olvasható.