agrarszektor.hu • 2022. január 9. 09:30
Komoly árrobbanásra készülhetnek a fogyasztók a sertéshúsok piacán, a 2021-es hullámzó év következtében ugyanis annyira megemelkedtek a termelők önköltségei, hogy 2022 első hónapjaiban kénytelenek lesznek érvényesíteni azokat a boltokban is. Habár a korrekció már tavaly év végén megkezdődött, fél éven át biztosan tartani fog, így ebben az időszakban a polcon látható árak is nőni fognak majd.
A brutális takarmányár-növekedést már a sertéstenyésztők sem tudták lenyelni 2021 év végén, az önköltségi áraik jelentősen megemelkedtek, ezt pedig 2022 első hónapjaiban kénytelenek lesznek érvényesíteni a boltokban is - mondta az InfoRádióban Éder Tamás, a Magyar Húsiparosok Szövetségének elnöke.
- tájékoztatott Éder Tamás. Kiemelte, tavaly év elején volt egy három hónap alatt lezajlott 25 százalékos árnövekedés az élő sertés nemzetközi piacán, majd ezt követően folyamatos árcsökkenés volt az év végéig.
- tette hozzá. Ugyanakkor, habár a bolti polcokon a sertéshúsból készült termékek sem drágultak tavaly, de mivel az élő sertés ára ma már nem fedezi a gazdák költségeit, árrobbanás jön, hogy a gazdák ne veszteséggel adják tovább a sertést. A szakember elmondta, év végén már meg is kezdődött a korrekció, amely fél éven át még folytatódni fog, ettől pedig a polcon látható árak is nőnek majd 2022 első félévében. A várható növekedésről a szakember nem mondhatott semmit, ám azt megjegyezte, a 25-30 százalékos takarmánydrágulás szerinte úgy épül be az önköltségi árakba, hogy van egy "durva hüvelykujjszabály", miszerint a teljes élő sertés előállítási ára 65-70 százalékban a takarmányáron múlik.