Jöhet a szálkamentes hal a boltokba? Itt van a kínai tudósok legújabb dobása

MTI2022. január 22. 15:30

Kínai biológusok génszerkesztéssel olyan új széleskárászfélét tenyésztettek ki, amelyben nincsenek a fogyasztását megnehezítő apró szálkák. Az új fajtát, amelyet a közelmúltban engedélyeztek, a Kínai Halászati Tudományos Akadémia (CAFS) alá tartozó Hejlungcsiangi Folyami Halászati Kutatóintézet kutatócsoportja fejlesztette ki - közölte a Science and Technology Daily, a kínai Tudományos és Technológiai Minisztérium újságja.

A pontyfélék családjába tartozó hal finom, ízletes húsa miatt közkedvelt. A széles kárásznak azonban sok apró szálkája van, amely könnyen megakadhat az ember torkán, és húsának ipari feldolgozását is megnehezíti.
A kutatócsoport több mint 1600 jelölt között találta meg azt a kulcsfontosságú gént, amely az izomközi szálkák kialakulásáért felelős, és génszerkesztési technológiával tenyésztette ki az új fajtát. A kutatócsoport tavaly már egy olyan generációt tenyésztett ki, amely képes az új genetikai tulajdonságokat átadni az utódoknak, és ugyanolyan normálisan fejlődik, mint a közönséges ponty. A Kínai Tudományos Akadémia szakértői szerint ez az előrelépés jelentős áttörést jelent a pontyfélék minőségének javításában. Reményeik szerint más, ehető édesvízi halak apró szálkáinak problémáját is meg tudják majd oldani, és ez nagy hatással lesz jövőbeli halfogyasztásra.

Címlapkép forrása: Getty Images
Címkék:
génmódosított, génmanipuláció, technológia, feldolgozás, génmódosítás, genetikai-állomány, technológiafejlesztés, technológiai-fejlődés, génszerkesztés, tudomány, génszerkesztett, biológus, tudományos-kísérlet, halágazat, genetikai-felépítés,